Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: The Dutch Historian Nieuwsbrief

Podcasts

#30 - Rombout Verhulst - in gesprek met Stefan Glasbergen

Rombout Verhulst, een beeldenhouder uit de 17de eeuw, is het onderwerp van de 30ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Dit historische figuur was een buitengewoon kundig en gerespecteerd kunstenaar in zijn tijd. Tegenwoordig zijn maar weinig mensen op de hoogte van zijn werk. Auteur Stefan Glasbergen brengt daar verandering in met zijn nieuwe biografie over Rombout Verhulst. Wij spraken hem in Leiden, veel luisterplezier!

Axel & Lars

#29 - Een eeuwenoud vriendenboekje en het Aardappeloproer

Axel vertelt in deze aflevering over een vriendenboekje uit de 17de eeuw. De eigenaar, Jacobus Heiblocq, liet vooraanstaande mensen in zijn boekje schrijven. Zo hebben Rembrandt van Rijn en Anna Maria van Schurman een bijdrage geleverd aan dit bijzondere document. Lars vertelt op zijn beurt over een volksopstand in Amsterdam ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Veel luisterplezier met de 29ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast.

Axel & Lars

#28 - De Nachtwacht en de Pyramide van Austerlitz

Lars praat in deze aflevering over een schilderij die hij in het Rijksmuseum vaak bespreekt, De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Hij deelt vele onbekende weetjes van het schilderij. Axel vertelt over een Pyramide die op de Utrechtse heuvelrug staat, De Pyramide van Austerlitz. Veel luisterplezier met de 28ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast.

Axel & Lars

#27 - Een weekend Noord Groningen en het museum van ontzamelde objecten

Lars was een weekend weg naar Noord Groningen om een stuk van het Pieterpad te lopen.  Axel vertelt op zijn beurt over een initiatief van MuseumDepotShop namelijk het Museum van Ontzamelde Objecten in Leiden. De 27ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast zit wederom vol met vele historische weetjes en feitjes. Veel luisterplezier!

Axel & Lars

#26 - Bloedlijn - in gesprek met Simone van der Vlugt

Voor de 26ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast gaan we in gesprek met niemand minder dan Simone van der Vlugt. Deze succesauteur draait al heel wat jaren mee, vele van jullie zullen wellicht een boek van haar thuis hebben staan. In haar nieuwe historische roman, Bloedlijn, beschrijft ze een familie-epos dat zich afspeelt in de 13de eeuw. Figuren als Willem II en Floris V passeren de revue. We duiken de middeleeuwen in met deze uitzonderlijke schrijfster. Veel luisterplezier!

Axel & Lars

#25 - Een bezoek aan Vlieland en een Friese heldin

Axel vertelt deze aflevering over zijn familieweekend op Vlieland.. Hij somt bijzondere weetjes op over het eiland in de Tweede Wereldoorlog. Lars vertelt op zijn beurt over een familieweekend in Warns, Friesland. Hij zet het verhaal van de 15e-eeuwse Ats Bonninga uiteen. Veel luisterplezier met de 25ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!

Axel & Lars

#24 - Naoorlogse walvisvaart en Jacob van Deventer

Lars vertelt deze aflevering over een onderzoek wat hij voor zijn studie deed. Hij heeft daarvoor ingezoomd op de reclames rondom de naoorlogse walvisvaart. Axel daarentegen vertelt over een bijzonder historisch figuur, cartograaf Jacob van Deventer. Dit wordt aangevuld met de nodige historische weetjes. Heel veel luisterplezier bij de 24ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!

Axel & Lars

#23 - De boekencollectie van Lars en de Opstand van de Georgiërs

De 23ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast wordt afgetrapt door Lars die iets vertelt over zijn uiteenlopende boekencollectie. Axel vertelt op zijn buurt iets over de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog op Texel, beter bekend als de Opstand van de Georgiërs. Veel luisterplezier!

Axel & Lars

#22 - Caesar in de lage landen - live podcast met auteur Tom Buijtendorp

Julius Caesar, een van de bekendste historische figuren heeft ook voet gezet op Nederlands grondgebied. Tijdens deze live podcast in het H'ART museum, mogelijk gemaakt door Aeterna Reizen, gaan we in gesprek met Tom Buijtendorp. Hij heeft het boek Caesar in de lage landen geschreven en neemt ons mee terug naar de Romeinse tijd. Veel luisterplezier met deze nieuwe aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!

Axel & Lars

#21 - Bommenwerpers en één geschiedenis scriptie

Axel vertelt in deze aflevering over de nieuwe televisieserie Masters of the Air. Dat vult hij aan met bizarre feitjes over de Amerikaanse bommenwerper 'Flying Fortress'. Lars zoomt deze aflevering in op zijn in 2022 geschreven scriptie. Dat onderzoek richtte zich op herinneringscultuur rond het jaar 1572. Veel luisterplezier bij de 21ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!

Axel & Lars

#20 - Dinosauriërs en een bezoek aan Madrid

Axel begint de aflevering met heugelijk nieuws. Daarna vertelt hij over zijn grote passie als kind: Dinosauriërs, die ook een sterke band met Nederland hebben. Lars is in Madrid geweest en vertelt over zijn bijzondere ontmoeting met Jheronimus Bosch. Heel veel luisterplezier bij de 20ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast.

Axel & Lars

#19 - Favoriete podcasts en het Colosseum

Deze aflevering bespreken we beide onze favoriete geschiedenispodcasts. Lars komt daarnaast met een bizar weetje over het Colosseum. Axel vertelt over dronepiloot Bojay. Met als omlijsting een grote hoeveelheid historische feitjes. Heel veel luisterplezier met alweer de 19de aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!

Axel & Lars

#18 - Het nieuwe land - in gesprek met historicus Eva Vriend

Eva Vriend is deze aflevering te gast. Ze is geboren in Flevoland en woont daar met plezier, iets waar ze tegen mensen van het 'oude land' soms verantwoording over moet afleggen. Ze vertelt ons over het gecreëerde land en de ontstaansgeschiedenis van deze provincie. Heel veel luisterplezier met de 18de aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!

Axel & Lars

#17 - Een historische skivakantie en de privécollectie van Axel

Lars is op skivakantie geweest en kwam daar een bijzonder kasteel met een Nederlands tintje tegen. Axel heeft een bijzondere verzameling helmen en andere voorwerpen uit de 20ste eeuw. We bespreken het in de 17de aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Ook deze aflevering is weer doordrenkt met historische weetjes. Veel luisterplezier!

Axel & Lars

#16 - Een bezoek aan Leiden en meesterschilder Frans Hals

Axel is in het Leiden geweest. Daar bezocht hij onder andere wetenschapsmuseum Boerhaave. In de 16de aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast gaan we in gesprek over zijn bezoek. Lars vertelt op zijn beurt over zijn voorbereidingen op de Frans Hals tentoonstelling in het Rijksmuseum. Historische feitjes genoeg deze aflevering dus heel veel luisterplezier!

Axel & Lars

#15 - Wat voor museumganger ben jij?

We bespreken deze aflevering welke musea we bezoeken en hoe we door zo'n museum gaan. Zijn we bordjeslezers of rennen we gelijk naar de topstukken? Je hoort het in de 15de aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Dit aangevuld met een karrevracht aan historische weetjes. Heel veel luisterplezier!

Axel en Lars

#14 - Het verhaal van Sonny Boy - In gesprek met schrijfster Annejet van der Zijl

Sonny Boy geschreven door Annejet van der Zijl was in november 2023 in alle bibliotheken gratis te krijgen als onderdeel van Heel Nederland Leest. Het boek geschreven in 2004 is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse literatuur. Reden genoeg voor ons om in gesprek te gaan met Annejet, Remko Nods (zoon van Sonny Boy) en zijn vrouw Sefanja Nods. In de 14de aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast vertellen zij ons de bizarre familiegeschiedenis van Sonny Boy, dat zich afspeelt in de 20ste eeuw. Heel veel luisterplezier

!Axel & Lars

#13 - Wie zitten er achter The Dutch Historian

Wie zitten er eigenlijk achter het Instagramaccount The Dutch Historian en The Dutch Historian Geschiedenis Podcast? In deze aflevering gaan we samen in gesprek over dat onderwerp. Hoe is de fascinatie voor geschiedenis bij beide eigenlijk ontstaan? En op welke manier zijn we nu met geschiedenis bezig? Dit alles aangevuld door leuke weetjes over geschiedenis!

Veel luisterplezier met The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!

#12 - De Slag op de Zuiderzee

11 oktober 1573! Op die dag vindt de Slag op de Zuiderzee plaats. Een zeeslag tussen de watergeuzen en de Spaans-Amsterdamse vloot. Een beslissende dag in het conflict wat bekend staat als de Opstand. Voor de 12e en laatste aflevering van seizoen 1 gaan Axel en Lars in gesprek met de redactie (Jan de Bruin, Peter Swart en Michiel Bartels) van het net verschenen boek over de slag. Deze podcastaflevering wordt live met publiek opgenomen in de kerk van Aartswoud. Axel en Lars vragen de heren alles over 16de-eeuwse oorlog voering, de aanloop naar de slag, de helden en de gevolgen. Heel veel luisterplezier met de seizoen afsluiter van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!

#11 - Bijzondere kroniek uit de 18e eeuw

De 18e eeuw! Een eeuw die vaak genoeg wordt overgeslagen in de nationale en West-Friese geschiedenis. Reden genoeg om eens in die eeuw te duiken. Dat doen Axel en Lars aan de hand van een bijzondere 18e-eeuwse kroniek. In die kroniek beschrijft Horinees Klaas van Voorst zijn leven in de late 18e eeuw. Van de prijs van het boter tot historische gebeurtenissen alles wordt beschreven. Momenteel wordt deze kroniek door taalkundige Marie-Anne Markey en historicus Jair van Dijk getranscribeerd. Axel en Lars vragen hun alles over dit buitengewone historische document. Veel luisterplezier met de elfde aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast.

#10 - Het ongelukkige of droevige verhaal van het schip de Gouden Buys

In 1693 vergaat het schip de Gouden Buys. Een Enkhuizer schip gemaakt in opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Van de honderdtachtig mensen aan boord overleven twee de ramp. Het verhaal lijkt een script voor een film, genoeg rede voor Axel en Lars om uit te zoeken hoe de reis van het schip verlopen is. Samen met Andrea Kieskamp, die een boek over het schip heeft geschreven, gaan Axel en Lars in gesprek over dit onderwerp. Veel luisterplezier met de tiende aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!

#9 - Tweede Wereldoorlog - Oorlog in West-Friesland

In de negende aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast bespreken we de Tweede Wereldoorlog. Samen met Lars Rustenburg van het Oorlogsmuseum in Medemblik gaan Axel en Lars in gesprek over dit onderwerp. Hoe zag de oorlog eruit in deze regio en welke verhalen zijn er overgeleverd? Lars verteld ons vanuit zijn museum over deze periode. Veel luisterplezier!

#8 - Schilders van West-Friesland

Rembrandt, Van Gogh, Vermeer, Nederland kent vele bekende schilders. Axel en Lars zijn wel benieuwd of er ook nog bekende West-Friese schilders zijn. In de achtste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast gaan ze in gesprek met kunsthistoricus Jim van der Meer Mohr (onder andere bekend van Tussen Kunst en Kitsch). Hij heeft een boek geschreven over West-Friese schilders en vertelt over Rotius, Withoos en vele andere kunstenaars. Veel luisterplezier!

#7 - De kastelen van Floris V

Floris V, de zoon van Willem II, heeft in West-Friesland meerdere dwangburchten (kastelen) opgetrokken. De enige nog staande is kasteel Radboud in Medemblik. Dit bijzondere historische figuur is het onderwerp voor de zevende aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Axel en Lars gaan in gesprek met de conservator van Kasteel Radboud, Paulette Kooijman om alles over Floris en zijn kastelen te leren. Veel luisterplezier met deze nieuwe aflevering.

#6 - Het Westfries museum en de omgang met het slavernijverleden

De gemeente Hoorn heeft afgelopen jaar onderzoek laten doen naar de rol die de West-Friese stad speelde in het slavernijverleden. Uit het onderzoeksrapport is gebleken dat de stad een prominente rol speelde in die geschiedenis. Reden genoeg om in gesprek te gaan met Ad Geerdink, de directeur van het West-Fries museum. Hij vertelt Axel en Lars over het museum, de uitkomsten van het rapport en hoe het museum omgaat met deze geschiedenis. Veel luisterplezier bij de zesde aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!

Axel & Lars

#5 - De graven van Holland en de strijd om West-Frisia

De moord of het sneuvelen van graaf Willem II van Holland bij Hoogwoud in 1256 blijft een waanzinnige gebeurtenis in West-Friesland. Tijd om ons onder te dompelen in deze tijdsperiode, de Middeleeuwen. Daarvoor gaan Axel en Lars in gesprek met Kees Nieuwenhuijsen. Deze auteur weet alles over de graven van Holland, West-Frisia en de West-Friese oorlogen. Veel luisterplezier bij de vijfde aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!

Introductie The Dutch Historian Geschiedenis Podcast

Welkom bij The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Een podcast gemaakt door Axel Stam (beheerder The Dutch Historian) en Lars Boon (Historicus). In deze podcast gaan we per seizoen in gesprek over uiteenlopende onderwerpen. Daarvoor nodigen wij professionals uit het werkveld uit. Veel luisterplezier.

De tune is gemaakt door Luka Vogel

#1 - De Brieven van Diderik Sonoy - De Opstand in West-Friesland

In deze aflevering gaan Axel en Lars in gesprek met Peter Swart en Sergio Swart Ros. Peter is historicus en werkzaam bij het West-Fries Archief. Hij heeft schetst samen met geschiedenisstudent Sergio een beeld van Dierderik Sonoy. Sonoy was door Willem van Oranje benoemd tot de gouverneur van het Noorderkwartier tijdens de Opstand. West-Friesland viel ook onder zijn bestuur. Om het gebied te besturen was briefverkeer essentieel. We gaan tijdens deze aflevering in gesprek over enkele brieven die van Diederik Sonoy zijn hand komen en in het West-Fries Archief opgeslagen liggen. Veel luisterplezier!

#2 - Schatvondsten en archeologie in West-Friesland

Lars komt uit het West-Friese Hoogwoud. Enige tijd geleden is daar een prachtige schatvondst gedaan door Lorenzo Ruijter. Met zijn metaaldetector piepte hij onder meer goud uit de 11de eeuw omhoog. Reden genoeg voor Axel en Lars om eens in gesprek te gaan over schatvondsten in West-Friesland. We hebben daarvoor de Archeoloog van West-Friesland uitgenodigd: Michiel Bartels. Sinds jaar en dag graaft hij met Archeologie West-Friesland de bodem af in deze bijzondere streek. Hij neemt ons mee naar de meest spectaculaire schatvondsten gedaan in, u raad het al, West-Friesland. Veel luisterplezier!

#3 - Stolpboerderijen en hun geschiedenis

Stolpboerderijen, iets typisch Noord-Hollands. West-Friesland staat ook vol met dit boerderij type. In deze aflevering gaan wij met de Stolpenexpert Dieuwertje Duijn in gesprek. Dieuwertje is archeoloog en heeft al vele stolpen van binnen en buiten bekeken. Wist je bijvoorbeeld dat er tegenwoordig nog maar rond de 5000 stolpen zijn in heel Noord-Holland waar dit er in 1950 nog rond de 10.000 waren!  Axel en Lars willen graag meer weten over deze monumenten in het landschap en gaan het gesprek aan. Veel luisterplezier!

#4 - Tweede Wereldoordlog - Slachtoffers van de luchtoorlog in West-Friesland

De Tweede Wereldoorlog werd ook uitgevochten in de lucht. Boven West-Friesland vonden gevechten plaats en een aantal vliegtuigen zijn neergestort in deze regio. Axel en Lars gaan in deze aflevering in gesprek met Chris Dijkshoorn. Hij bijt zich met Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon vast in dit onderwerp. In de vierde aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast vragen wij hem alles over deze tijdsperiode. Je kunt nu ook vriend van de show worden zodat wij deze podcast kunnen blijven maken en verbeteren. Hierbij de link: https://vriendvandeshow.nl/the-dutch-historian-geschiedenis-podcast. Veel luisterplezier!