#43 -Monogrammist I.S. en vliegtuigen in de Eerste Wereldoorlog
Lars vertelt de luisteraars deze aflevering over de mysterieuze 17de-eeuwse schilder Monogrammist I.S. Het is niet bekend wie deze kunstenaar is maar dat deze man of vrouw talent had, daar is geen twijfel over. Axel vertelt over vliegtuigen in de Eerste Wereldoorlog. Van de Fokker tot markante piloten alles passeert de revue. Veel luisterplezier bij de 43ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!
Axel & Lars
#42 -Brugge en het oorlogsschip Vasa
Seizoen 3 van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast! Axel vertelt in deze aflevering over zijn vakantie naar Brugge en de vele musea die hij daar bezocht. Lars vertelt op zijn beurt over het bijzondere verhaal van het oorlogsschip Vasa. Dit gezonken schip heeft een link met Nederland. Veel luisterplezier bij de 42ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Veel luisterplezier!
Axel & Lars
#41 - Rembrandt, de fotograaf - In gesprek met de finalisten van Project Rembrandt
In het Westfries Museum in Hoorn is momenteel de tentoonstelling 'Rembrandt, de fotograaf' te zien. Bij die tentoonstelling verschijnt deze 5-delige podcastreeks. In de vijfde en laatste aflevering spreken we met de finalisten van het bekende televisieprogramma Project Rembrandt. We vragen kunstenaars Madelief Terwindt, Philip van Duijn en Thomas van Dun het hemd van het lijf in een live-podcast. Tussen de Rembrandt etsen in het museum spreken we ze over hun deelname, Rembrandt en hun kunst. Dit is de laatste aflevering van het vijfluik 'Rembrandt, de fotograaf', vanaf 23 september is The Dutch Historian Geschiedenis Podcast weer wekelijks te beluisteren in je favoriete podcastapp. Veel luisterplezier!
Axel & Lars
#40 - Rembrandt, de fotograaf - In gesprek met Carla van de Puttelaar
In het Westfries Museum in Hoorn is momenteel de tentoonstelling 'Rembrandt, de fotograaf' te zien. Bij die tentoonstelling verschijnt deze 5-delige podcastreeks. In de vierde aflevering gaan we in gesprek met kunsthistorica en kunstenaar Carla van de Puttelaar. We praten over haar fascinatie voor Rembrandt en de inspiratie die Rembrandt haar geeft als kunstenaar. Het geeft ons wederom een nieuwe kijk op de veelzijdige kunstenaar Rembrandt van Rijn. Veel luisterplezier!
Axel & Lars
#39 - Rembrandt, de fotograaf - In gesprek met Simone van der Vlugt
In het Westfries Museum in Hoorn is momenteel de tentoonstelling 'Rembrandt, de fotograaf' te zien. Bij die tentoonstelling verschijnt deze 5-delige podcastreeks. In de derde aflevering gaan we in gesprek met schrijfster en vriendin van de show Simone van der Vlugt. We spreken met haar over de vrouwen van Rembrandt en in het bijzonder het absurde verhaal van Geertje Dircx. Veel luisterplezier!
Axel & Lars
#38 - Rembrandt, de fotograaf - In gesprek met Michiel Roscam Abbing
In het Westfries Museum in Hoorn is momenteel de tentoonstelling 'Rembrandt, de fotograaf' te zien. Bij die tentoonstelling verschijnt deze 5-delige podcastreeks. In de tweede aflevering gaan we in gesprek met Rembrandt-kenner Michiel Roscam Abbing. We bespreken met hem die dieren die terug komen op de etsen van Rembrandt van Rijn. In het bijzonder het verhaal van de olifant Hansken. Veel luisterplezier!
Axel & Lars
#37 - Rembrandt, de fotograaf - In gesprek met Taco Dibbits en Jaap Mulders
In het Westfries Museum in Hoorn is momenteel de tentoonstelling 'Rembrandt, de fotograaf' te zien. Bij die tentoonstelling verschijnt deze 5-delige podcastreeks. In de eerste aflevering spreken we met Taco Dibbits (directeur van het Rijksmuseum) en Jaap Mulders, de eigenaar van de collectie Rembrandt etsen. We vragen hun het hemd van het lijf over de tentoonstelling, de verzameling, wat etsen precies zijn en waarom Rembrandt een fotograaf is. Veel luisterplezier!
Axel & Lars
#36 -Sarah (Saartjie) Baartman & de Gebroeders van Lymborch
Aflevering 36 luidt de zomervakantie in. We brengen deze zomer een podcastreeks over Rembrandt van Rijn uit in samenwerking met het Westfries Museum in Hoorn. De 5 afleveringen, die aansluiten bij de tentoonstelling Rembrandt, de fotograaf, komen in de loop van de zomer uit. In deze aflevering wordt verteld over die reeks en het bijzondere ets werk van Rembrandt. Verder bespreekt Lars het hartverscheurende verhaal van Sarah (Saartjie) Baartman. Een vrouw die mede door Nederlanders werd 'tentoongesteld' op kermissen en 'freakshows' in Europa. Axel zoomt in deze aflevering in op het uitzonderlijke oeuvre van de Gebroeders van Lymborch. Veel luisterplezier!
Axel & Lars
#35 -De fascinerende 19e eeuw - In gesprek met Luc Panhuysen
De 19e eeuw, een bijzondere tijdsperiode die bij vele bekend staat als de eeuw van de industrialisatie. Maar er was veel meer aan de hand. Deze fascinerende 'lange eeuw' is daarom het onderwerp in de 35ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Meesterverteller en historicus Luc Panhuysen neemt ons vanuit een chique café in Zwolle aan de hand langs deze uitzonderlijke tijd. Veel luisterplezier!
Axel & Lars
#34 - D'Artagnan en D-Day
Lars vertelt in deze aflevering over de Nederlandse link met d'Artagnan. Deze musketier diende onder Lodewijk XIV en stierf uiteindelijk in Maastricht. Axel vertelt over 6 juni 1944, beter bekend als D-day. Op die dag bestormde de geallieerden de stranden van Normandië. Axel neemt ons mee naar die dag en somt uitzonderlijke weetjes op. Veel luisterplezier!
Axel & Lars
#33 - De Bakker van Eeklo en het slavenschip Leusden
In deze aflevering spreekt Axel over een bijzonder schilderij in het Muiderslot. Hij zet het uitzonderlijke volksverhaal van de Bakker van Eeklo uiteen. Lars vertelt over het slavenschip Leusden. Op dit schip voltrok zich de grootste scheepsramp tijdens de periode van de Nederlandse slavenhandel. Veel luister plezier met de 33ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast.
Axel & Lars
#32 - De Oranjes en Pieter Tako Bierema
In deze aflevering bespreekt Lars de stamboom van de Oranjes. Hij vertelt een aantal bijzondere weetjes over deze uitzonderlijke familie. Axel vertelt over Pieter Tako Bierema. Bierema was een van de eerste slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Veel luisterplezier met de 32ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast.
Axel & Lars
#31 - Meidagen van 1940 - in gesprek met Youtuber en militair historicus Joey van Meesen
De afgelopen dagen is de Tweede Wereldoorlog weer herdacht. 84 jaar geleden startte die oorlog in Nederland. We gaan in de 31ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast in gesprek met militair historicus Joey van Meesen. Hij neemt ons mee naar die begindagen van de oorlog met een focus op de stad die hart getroffen is, Rotterdam. Veel luisterplezier!
Axel & Lars
#30 - Rombout Verhulst - in gesprek met Stefan Glasbergen
Rombout Verhulst, een beeldenhouder uit de 17de eeuw, is het onderwerp van de 30ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Dit historische figuur was een buitengewoon kundig en gerespecteerd kunstenaar in zijn tijd. Tegenwoordig zijn maar weinig mensen op de hoogte van zijn werk. Auteur Stefan Glasbergen brengt daar verandering in met zijn nieuwe biografie over Rombout Verhulst. Wij spraken hem in Leiden, veel luisterplezier!
Axel & Lars
#29 - Een eeuwenoud vriendenboekje en het Aardappeloproer
Axel vertelt in deze aflevering over een vriendenboekje uit de 17de eeuw. De eigenaar, Jacobus Heiblocq, liet vooraanstaande mensen in zijn boekje schrijven. Zo hebben Rembrandt van Rijn en Anna Maria van Schurman een bijdrage geleverd aan dit bijzondere document. Lars vertelt op zijn beurt over een volksopstand in Amsterdam ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Veel luisterplezier met de 29ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast.
Axel & Lars
#28 - De Nachtwacht en de Pyramide van Austerlitz
Lars praat in deze aflevering over een schilderij die hij in het Rijksmuseum vaak bespreekt, De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Hij deelt vele onbekende weetjes van het schilderij. Axel vertelt over een Pyramide die op de Utrechtse heuvelrug staat, De Pyramide van Austerlitz. Veel luisterplezier met de 28ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast.
Axel & Lars
#27 - Een weekend Noord Groningen en het museum van ontzamelde objecten
Lars was een weekend weg naar Noord Groningen om een stuk van het Pieterpad te lopen. Axel vertelt op zijn beurt over een initiatief van MuseumDepotShop namelijk het Museum van Ontzamelde Objecten in Leiden. De 27ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast zit wederom vol met vele historische weetjes en feitjes. Veel luisterplezier!
Axel & Lars
#26 - Bloedlijn - in gesprek met Simone van der Vlugt
Voor de 26ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast gaan we in gesprek met niemand minder dan Simone van der Vlugt. Deze succesauteur draait al heel wat jaren mee, vele van jullie zullen wellicht een boek van haar thuis hebben staan. In haar nieuwe historische roman, Bloedlijn, beschrijft ze een familie-epos dat zich afspeelt in de 13de eeuw. Figuren als Willem II en Floris V passeren de revue. We duiken de middeleeuwen in met deze uitzonderlijke schrijfster. Veel luisterplezier!
Axel & Lars
#25 - Een bezoek aan Vlieland en een Friese heldin
Axel vertelt deze aflevering over zijn familieweekend op Vlieland.. Hij somt bijzondere weetjes op over het eiland in de Tweede Wereldoorlog. Lars vertelt op zijn beurt over een familieweekend in Warns, Friesland. Hij zet het verhaal van de 15e-eeuwse Ats Bonninga uiteen. Veel luisterplezier met de 25ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!
Axel & Lars
#24 - Naoorlogse walvisvaart en Jacob van Deventer
Lars vertelt deze aflevering over een onderzoek wat hij voor zijn studie deed. Hij heeft daarvoor ingezoomd op de reclames rondom de naoorlogse walvisvaart. Axel daarentegen vertelt over een bijzonder historisch figuur, cartograaf Jacob van Deventer. Dit wordt aangevuld met de nodige historische weetjes. Heel veel luisterplezier bij de 24ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!
Axel & Lars
#23 - De boekencollectie van Lars en de Opstand van de Georgiërs
De 23ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast wordt afgetrapt door Lars die iets vertelt over zijn uiteenlopende boekencollectie. Axel vertelt op zijn buurt iets over de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog op Texel, beter bekend als de Opstand van de Georgiërs. Veel luisterplezier!
Axel & Lars
#22 - Caesar in de lage landen - live podcast met auteur Tom Buijtendorp
Julius Caesar, een van de bekendste historische figuren heeft ook voet gezet op Nederlands grondgebied. Tijdens deze live podcast in het H'ART museum, mogelijk gemaakt door Aeterna Reizen, gaan we in gesprek met Tom Buijtendorp. Hij heeft het boek Caesar in de lage landen geschreven en neemt ons mee terug naar de Romeinse tijd. Veel luisterplezier met deze nieuwe aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!
Axel & Lars
#21 - Bommenwerpers en één geschiedenis scriptie
Axel vertelt in deze aflevering over de nieuwe televisieserie Masters of the Air. Dat vult hij aan met bizarre feitjes over de Amerikaanse bommenwerper 'Flying Fortress'. Lars zoomt deze aflevering in op zijn in 2022 geschreven scriptie. Dat onderzoek richtte zich op herinneringscultuur rond het jaar 1572. Veel luisterplezier bij de 21ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!
Axel & Lars
#20 - Dinosauriërs en een bezoek aan Madrid
Axel begint de aflevering met heugelijk nieuws. Daarna vertelt hij over zijn grote passie als kind: Dinosauriërs, die ook een sterke band met Nederland hebben. Lars is in Madrid geweest en vertelt over zijn bijzondere ontmoeting met Jheronimus Bosch. Heel veel luisterplezier bij de 20ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast.
Axel & Lars
#19 - Favoriete podcasts en het Colosseum
Deze aflevering bespreken we beide onze favoriete geschiedenispodcasts. Lars komt daarnaast met een bizar weetje over het Colosseum. Axel vertelt over dronepiloot Bojay. Met als omlijsting een grote hoeveelheid historische feitjes. Heel veel luisterplezier met alweer de 19de aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!
Axel & Lars
#18 - Het nieuwe land - in gesprek met historicus Eva Vriend
Eva Vriend is deze aflevering te gast. Ze is geboren in Flevoland en woont daar met plezier, iets waar ze tegen mensen van het 'oude land' soms verantwoording over moet afleggen. Ze vertelt ons over het gecreëerde land en de ontstaansgeschiedenis van deze provincie. Heel veel luisterplezier met de 18de aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!
Axel & Lars
#17 - Een historische skivakantie en de privécollectie van Axel
Lars is op skivakantie geweest en kwam daar een bijzonder kasteel met een Nederlands tintje tegen. Axel heeft een bijzondere verzameling helmen en andere voorwerpen uit de 20ste eeuw. We bespreken het in de 17de aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Ook deze aflevering is weer doordrenkt met historische weetjes. Veel luisterplezier!
Axel & Lars
#16 - Een bezoek aan Leiden en meesterschilder Frans Hals
Axel is in het Leiden geweest. Daar bezocht hij onder andere wetenschapsmuseum Boerhaave. In de 16de aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast gaan we in gesprek over zijn bezoek. Lars vertelt op zijn beurt over zijn voorbereidingen op de Frans Hals tentoonstelling in het Rijksmuseum. Historische feitjes genoeg deze aflevering dus heel veel luisterplezier!
Axel & Lars
#15 - Wat voor museumganger ben jij?
We bespreken deze aflevering welke musea we bezoeken en hoe we door zo'n museum gaan. Zijn we bordjeslezers of rennen we gelijk naar de topstukken? Je hoort het in de 15de aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Dit aangevuld met een karrevracht aan historische weetjes. Heel veel luisterplezier!
Axel en Lars
#14 - Het verhaal van Sonny Boy - In gesprek met schrijfster Annejet van der Zijl
Sonny Boy geschreven door Annejet van der Zijl was in november 2023 in alle bibliotheken gratis te krijgen als onderdeel van Heel Nederland Leest. Het boek geschreven in 2004 is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse literatuur. Reden genoeg voor ons om in gesprek te gaan met Annejet, Remko Nods (zoon van Sonny Boy) en zijn vrouw Sefanja Nods. In de 14de aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast vertellen zij ons de bizarre familiegeschiedenis van Sonny Boy, dat zich afspeelt in de 20ste eeuw. Heel veel luisterplezier
!Axel & Lars
#13 - Wie zitten er achter The Dutch Historian
Wie zitten er eigenlijk achter het Instagramaccount The Dutch Historian en The Dutch Historian Geschiedenis Podcast? In deze aflevering gaan we samen in gesprek over dat onderwerp. Hoe is de fascinatie voor geschiedenis bij beide eigenlijk ontstaan? En op welke manier zijn we nu met geschiedenis bezig? Dit alles aangevuld door leuke weetjes over geschiedenis!
Veel luisterplezier met The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!
#12 - De Slag op de Zuiderzee
11 oktober 1573! Op die dag vindt de Slag op de Zuiderzee plaats. Een zeeslag tussen de watergeuzen en de Spaans-Amsterdamse vloot. Een beslissende dag in het conflict wat bekend staat als de Opstand. Voor de 12e en laatste aflevering van seizoen 1 gaan Axel en Lars in gesprek met de redactie (Jan de Bruin, Peter Swart en Michiel Bartels) van het net verschenen boek over de slag. Deze podcastaflevering wordt live met publiek opgenomen in de kerk van Aartswoud. Axel en Lars vragen de heren alles over 16de-eeuwse oorlog voering, de aanloop naar de slag, de helden en de gevolgen. Heel veel luisterplezier met de seizoen afsluiter van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!
#11 - Bijzondere kroniek uit de 18e eeuw
De 18e eeuw! Een eeuw die vaak genoeg wordt overgeslagen in de nationale en West-Friese geschiedenis. Reden genoeg om eens in die eeuw te duiken. Dat doen Axel en Lars aan de hand van een bijzondere 18e-eeuwse kroniek. In die kroniek beschrijft Horinees Klaas van Voorst zijn leven in de late 18e eeuw. Van de prijs van het boter tot historische gebeurtenissen alles wordt beschreven. Momenteel wordt deze kroniek door taalkundige Marie-Anne Markey en historicus Jair van Dijk getranscribeerd. Axel en Lars vragen hun alles over dit buitengewone historische document. Veel luisterplezier met de elfde aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast.
#10 - Het ongelukkige of droevige verhaal van het schip de Gouden Buys
In 1693 vergaat het schip de Gouden Buys. Een Enkhuizer schip gemaakt in opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Van de honderdtachtig mensen aan boord overleven twee de ramp. Het verhaal lijkt een script voor een film, genoeg rede voor Axel en Lars om uit te zoeken hoe de reis van het schip verlopen is. Samen met Andrea Kieskamp, die een boek over het schip heeft geschreven, gaan Axel en Lars in gesprek over dit onderwerp. Veel luisterplezier met de tiende aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!
#9 - Tweede Wereldoorlog - Oorlog in West-Friesland
In de negende aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast bespreken we de Tweede Wereldoorlog. Samen met Lars Rustenburg van het Oorlogsmuseum in Medemblik gaan Axel en Lars in gesprek over dit onderwerp. Hoe zag de oorlog eruit in deze regio en welke verhalen zijn er overgeleverd? Lars verteld ons vanuit zijn museum over deze periode. Veel luisterplezier!
#8 - Schilders van West-Friesland
Rembrandt, Van Gogh, Vermeer, Nederland kent vele bekende schilders. Axel en Lars zijn wel benieuwd of er ook nog bekende West-Friese schilders zijn. In de achtste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast gaan ze in gesprek met kunsthistoricus Jim van der Meer Mohr (onder andere bekend van Tussen Kunst en Kitsch). Hij heeft een boek geschreven over West-Friese schilders en vertelt over Rotius, Withoos en vele andere kunstenaars. Veel luisterplezier!
#7 - De kastelen van Floris V
Floris V, de zoon van Willem II, heeft in West-Friesland meerdere dwangburchten (kastelen) opgetrokken. De enige nog staande is kasteel Radboud in Medemblik. Dit bijzondere historische figuur is het onderwerp voor de zevende aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Axel en Lars gaan in gesprek met de conservator van Kasteel Radboud, Paulette Kooijman om alles over Floris en zijn kastelen te leren. Veel luisterplezier met deze nieuwe aflevering.
#6 - Het Westfries museum en de omgang met het slavernijverleden
De gemeente Hoorn heeft afgelopen jaar onderzoek laten doen naar de rol die de West-Friese stad speelde in het slavernijverleden. Uit het onderzoeksrapport is gebleken dat de stad een prominente rol speelde in die geschiedenis. Reden genoeg om in gesprek te gaan met Ad Geerdink, de directeur van het West-Fries museum. Hij vertelt Axel en Lars over het museum, de uitkomsten van het rapport en hoe het museum omgaat met deze geschiedenis. Veel luisterplezier bij de zesde aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!
Axel & Lars
#5 - De graven van Holland en de strijd om West-Frisia
De moord of het sneuvelen van graaf Willem II van Holland bij Hoogwoud in 1256 blijft een waanzinnige gebeurtenis in West-Friesland. Tijd om ons onder te dompelen in deze tijdsperiode, de Middeleeuwen. Daarvoor gaan Axel en Lars in gesprek met Kees Nieuwenhuijsen. Deze auteur weet alles over de graven van Holland, West-Frisia en de West-Friese oorlogen. Veel luisterplezier bij de vijfde aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!
Introductie The Dutch Historian Geschiedenis Podcast
Welkom bij The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Een podcast gemaakt door Axel Stam (beheerder The Dutch Historian) en Lars Boon (Historicus). In deze podcast gaan we per seizoen in gesprek over uiteenlopende onderwerpen. Daarvoor nodigen wij professionals uit het werkveld uit. Veel luisterplezier.
De tune is gemaakt door Luka Vogel
#1 - De Brieven van Diderik Sonoy - De Opstand in West-Friesland
In deze aflevering gaan Axel en Lars in gesprek met Peter Swart en Sergio Swart Ros. Peter is historicus en werkzaam bij het West-Fries Archief. Hij heeft schetst samen met geschiedenisstudent Sergio een beeld van Dierderik Sonoy. Sonoy was door Willem van Oranje benoemd tot de gouverneur van het Noorderkwartier tijdens de Opstand. West-Friesland viel ook onder zijn bestuur. Om het gebied te besturen was briefverkeer essentieel. We gaan tijdens deze aflevering in gesprek over enkele brieven die van Diederik Sonoy zijn hand komen en in het West-Fries Archief opgeslagen liggen. Veel luisterplezier!
#2 - Schatvondsten en archeologie in West-Friesland
Lars komt uit het West-Friese Hoogwoud. Enige tijd geleden is daar een prachtige schatvondst gedaan door Lorenzo Ruijter. Met zijn metaaldetector piepte hij onder meer goud uit de 11de eeuw omhoog. Reden genoeg voor Axel en Lars om eens in gesprek te gaan over schatvondsten in West-Friesland. We hebben daarvoor de Archeoloog van West-Friesland uitgenodigd: Michiel Bartels. Sinds jaar en dag graaft hij met Archeologie West-Friesland de bodem af in deze bijzondere streek. Hij neemt ons mee naar de meest spectaculaire schatvondsten gedaan in, u raad het al, West-Friesland. Veel luisterplezier!
#4 - Tweede Wereldoordlog - Slachtoffers van de luchtoorlog in West-Friesland
De Tweede Wereldoorlog werd ook uitgevochten in de lucht. Boven West-Friesland vonden gevechten plaats en een aantal vliegtuigen zijn neergestort in deze regio. Axel en Lars gaan in deze aflevering in gesprek met Chris Dijkshoorn. Hij bijt zich met Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon vast in dit onderwerp. In de vierde aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast vragen wij hem alles over deze tijdsperiode. Je kunt nu ook vriend van de show worden zodat wij deze podcast kunnen blijven maken en verbeteren. Hierbij de link: https://vriendvandeshow.nl/the-dutch-historian-geschiedenis-podcast. Veel luisterplezier!
#3 - Stolpboerderijen en hun geschiedenis
Stolpboerderijen, iets typisch Noord-Hollands. West-Friesland staat ook vol met dit boerderij type. In deze aflevering gaan wij met de Stolpenexpert Dieuwertje Duijn in gesprek. Dieuwertje is archeoloog en heeft al vele stolpen van binnen en buiten bekeken. Wist je bijvoorbeeld dat er tegenwoordig nog maar rond de 5000 stolpen zijn in heel Noord-Holland waar dit er in 1950 nog rond de 10.000 waren! Axel en Lars willen graag meer weten over deze monumenten in het landschap en gaan het gesprek aan. Veel luisterplezier!