D-Day en de Nederlanders die meevochten
Het is één van de meest memorabele momenten in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog; D-Day.
Het is vandaag precies 77 jaar geleden dat de landing plaatsvond. Om Europa onder het juk van de Duitsers uit te krijgen voerden de geallieerden op 6 juni 1944 een amfibische landing uit in het Franse Normandië. Waren er naast Britten, Canadezen en Amerikanen ook Nederlanders betrokken bij D-Day?
———
Verrassend genoeg heeft ook Nederland een (bescheiden) rol gespeeld tijdens de invasie van Normandië. Er waren 13 motortorpedoboten, 20 koopvaardijschepen, 10 sleepboten, 2 kanonneerboten en 1 verouderde kruiser van Nederlandse komaf aangesloten bij de geallieerde vloot die van Engeland naar de Franse kust voer.
———
De verouderde Nederlandse kruiser ‘Sumatra’ werd moedwillig tot zinken gebracht en gebruikt als golfbreker voor de kunstmatige havens voor de Franse kust. De twee Nederlandse kanonneerboten de Hr. Ms. Flores en de Hr. Ms. Soemba (📷6) vochten al eerder in de oorlog aan geallieerde zijde bij de landing op Sicilië. Deze twee zusterschepen kregen daar de bijnaam ‘The Terrible Twins’. Tijdens D-Day heeft de Hr. Ms. Flores ongeveer 900 granaten op de Duitse stellingen aan de kust bij Arromanches gevuurd. De Soemba ondersteunde Amerikaanse troepen bij Utah Beach. Beide schepen kregen de Koninklijke Vermelding bij Dagorder als beloning voor uitstekend verrichte daden.
———
Ook Nederlandse piloten speelden een rol in de invasie. Twaalf B-25 Mitchell bommenwerpers met volledige Nederlandse bemanning werden ingezet in luchtoperaties boven Frankrijk. Van de twaalf bommenwerpers keerden er 8 niet terug. In totaal sneuvelden er 25 Nederlanders. Een andere Nederlander die meevocht tijdens D-Day was Gerrit Jan ten Duis uit Goor (📷7). Hij zat bij de Engelse luchtmacht. Zijn opdracht was om met zijn bommenwerper in de vroege ochtend voorraden te brengen naar de Engelse parachutisten die in de nacht achter de linies geland waren. Gerrit Jan overleefde D-Day en de oorlog.