De Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte

De Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte

Op 4 mei wordt er elk jaar op de Waalsdorpervlakte een dodenherdenking gehouden.

DOOR:
Axel Stam
Wednesday
4
May
2022
De Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte

Op 3 mei 1946 vond daar de eerste dodenherdenking van Nederland plaats.

Het is daarna één van de belangrijkste herdenkingsplaatsen gebleven. Het monument op de Waalsdorpervlakte is opgericht ter nagedachtenis aan de naar schatting 250 tot 280 mensen, waaronder veel verzetsstrijders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers in de duinen zijn gefusilleerd.

———

Het eerste slachtoffer was Ernst Cahn. Hij was een Joodse eigenaar van ijssalon Koco in de Van Woustraat in Amsterdam. Vanuit zijn ijssalon werden verzetsactiviteiten georganiseerd. Hij werd in 1941 door de Duitsers gearresteerd en gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. De beschuldigingen die leidden tot executies liepen uiteen van brandstichting en bomaanslagen tot het lid zijn van een verzetsgroep en het helpen van neergestorte Britse piloten.

———

Er zijn meerdere keren groepen mensen ter dood veroordeeld als represaille voor de acties van het verzet. De laatste keer was op 8 maart 1945 als wraak na de mislukte aanslag op SS-leider Hanns Rauter. In totaal werden er als wraakactie 263 personen in Nederland gefusilleerd, waarvan 38 op de Waalsdorpervlakte.

———

Na de Tweede Wereldoorlog heeft Nederland de vlakte zelf in gebruik genomen. Er zijn toen 7 misdadigers/collaborateurs gefusilleerd, waaronder Anton Mussert (leider van de NSB) en de eerder genoemde Hanns Rauter.

———

📷: Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in 1961

No items found.