Een Duitse tank met een Pools insigne in een park in Breda?

Een Duitse tank met een Pools insigne in een park in Breda?

Breda werd in de Tweede Wereldoorlog op 29 oktober 1944 bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie.

DOOR:
Axel Stam
Thursday
13
May
2021
Een Duitse tank met een Pools insigne in een park in Breda?

De Poolse generaal Stanislaw Maczek schonk deze Duitse Panther tank aan de inwoners van Breda, één jaar na de bevrijding van de stad. De Panther was later in de oorlog buitgemaakt door de Polen in Duitsland.
———
De Poolse divisie die Breda bevrijdde bestond uit militairen die Polen na de Duitse inval in 1939 ontvlucht waren. Ze vochten in 1940 samen met de Fransen, maar toen Frankrijk in Duitse handen viel vluchtten ze naar Groot-Brittannië. Daar werden Poolse eenheden gevormd in het Britse leger. De Eerste Poolse Pantserdivisie was daar een van en kreeg Stanislaw Maczek als commandant aangesteld.
———
De Poolse divisie vocht onder andere mee in Normandië en rukte daarna op naar het noorden. Nadat het oostelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen bevrijd werd was het de beurt aan Breda. Via Alphen en Gilze-Rijen zette Maczek op 28 oktober de aanval in. Nog diezelfde dag werden de Poolse soldaten als bevrijders onthaald in het centrum. Er werden nog enkele dagen Duitse granaten richting de stad geschoten, maar hier maakten de Polen snel een einde aan.
———
Dicht bij de tank is nog een herinnering aan de bevrijding te vinden. Op 29 oktober 1949 werd daar het Poolse monument met twee strijdende adelaars in het Wilhelminapark onthuld. Generaal Maczek stierf in 1994 toen hij 102 jaar oud was, hij werd op de Poolse Erebegraafplaats in Breda begraven.

No items found.