Rotterdamse 007 was een bekende dubbelspion tijdens de Koude Oorlog
In 2020 overleed de Britse dubbelspion George Blake in Moskou op 98-jarige leeftijd. Hij werd geboren als Rotterdammer.
In 1922 werd Blake geboren in Rotterdam als George Behar. Via zijn Egyptisch-Joodse vader kreeg hij een Brits paspoort en vertrok hij in 1942 naar Engeland.
George veranderde in Engeland zijn achternaam in Blake. ‘Ik wilde agent zijn voor de Engelse en de Nederlandse dienst, en dus naar Engeland gaan en teruggestuurd worden naar Nederland’, zei hij ooit in een interview met NRC. In 1944 kwam hij bij de Nederlandse afdeling van de Britse Secret Intelligence Service uit (SIS).
De Britse geheime dienst stuurde Blake in 1948 richting Zuid-Korea, waar hij uiteindelijk door Noord-Koreaanse troepen werd opgepakt. De Russische geheime dienst (KGB) strikte hem tijdens zijn gevangenschap als dubbelspion. Toen hij na 5 jaar vrijgelaten werd ging Blake richting Berlijn om informatie te verzamelen over de Sovjet-Unie. Als dubbelspion gaf hij ook info door aan de Russen.
Na acht jaar werd George Blake ontmaskerd door de Britten en veroordeeld tot 42 jaar gevangenisstraf. Na vijf jaar wist hij met behulp van een touw uit een Londense gevangenis te ontsnappen en in de achterbak van een auto naar Oost-Duitsland te vluchten. Blake wist daarna in Moskou terecht te komen waar hij, met een heerlijk pensioen van de KGB, tot zijn dood zou blijven wonen.
De Russen hebben later een held van Blake gemaakt en Poetin gaf hem zelfs elk jaar op zijn verjaardag een persoonlijke felicitatie. Volgens de Russische leider was hij een 'briljante professional'. De dubbelspion heeft ervoor gezorgd dat talloze Russen die voor de Britten spioneerden werden ontmaskerd. Naar eigen zeggen probeerde hij als dubbelspion bij te dragen aan een betere wereld.