Bijna tweeduizend Russische soldaten vonden de dood rond het Noord-Hollandse Bergen

Bijna tweeduizend Russische soldaten vonden de dood rond het Noord-Hollandse Bergen

De Slag om Bergen was een van de bloedigste tijdens de invasie van 1799

DOOR:
Axel Stam
Monday
10
January
2022
Bijna tweeduizend Russische soldaten vonden de dood rond het Noord-Hollandse Bergen

Ongeveer 223 jaar geleden landde er een Brits-Russisch invasieleger ergens tussen Callantsoog en Groote Keeten in Noord-Holland. Er werden in die periode meer dan 80.000 soldaten op de stranden gezet. Er ontstond een felle oorlog in het gebied tussen Den Helder in het noorden en Beverwijk in het zuiden. De Engelsen en Russen kwamen met het doel de revolutionaire Fransen uit Nederland te verdrijven en het gezag van de Oranjes te herstellen.
———
Noord-Holland was op dat moment een schaakbord gevuld met menselijke pionnen. Het invasieleger was geland bij Callantsoog, maar had zuidelijker gelegen dorpen als Dirkshorn, Warmenhuizen en Schoorl veroverd. Oprukkend langs de kust bereikte een deel van het invasieleger Bergen. Ongeveer 30.000 Engels-Russische troepen kwamen tegenover 22.000 Frans-Bataafse troepen te staan tijdens wat bekend kwam te staan als de Slag bij Bergen.
———
De strijd begon toen Russische troepen in de vroege ochtend van 19 september 1799 Bergen innamen. Rond de Ruïnekerk in het huidige centrum werd de strijd zeer bloedig (📷1-2). Voor de Russen ging het helemaal mis, want ze werden omsingeld door de Fransen. De slag werd daardoor een Frans-Bataafse overwinning. Met 1741 doden en 1225 gewonden waren de verliezen aan Russische zijde het grootst.
———
Twee weken later op 2 oktober 1799 kwam het tot een Tweede Slag bij Bergen, ook wel de Slag bij Alkmaar genoemd. Na deze slag trokken de Frans-Bataafse troepen terug tot Castricum en Monnikendam en konden de inwoners van Bergen hun wonden likken.
———
𝗙𝘂𝗻 𝗳𝗮𝗰𝘁: Op de toen & nu afbeeldingen zie je dat de Ruïnekerk 223 jaar geleden dus ook al een ruïne was. Deze werd ruim 200 jaar eerder in 1574 verwoest door de Geuzen tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
———
Bron: Invasie 1799, Onheil over Noord-Holland

No items found.