Catharina van Hemessen was de eerste vrouwelijke schilder in de Nederlanden

Catharina van Hemessen was de eerste vrouwelijke schilder in de Nederlanden

Ze was de eerste schilderes uit de Nederlanden van wie gedateerd en gesigneerd werk overgeleverd is

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
19
December
2023
Catharina van Hemessen was de eerste vrouwelijke schilder in de Nederlanden

Catharina maakte ook het oudste bewaarde zelfportret uit onze regio en schilderde voornamelijk vrouwen. Catharina werd rond 1528 geboren in Antwerpen als dochter van Jan Sanders van Hemessen, een befaamd schilder. De kans is groot dat haar vader haar het schilderen geleerd heeft.

Een bijzonder schilderij is een zelfportret van Catharina (📷1). Ze schilderde zichzelf terwijl ze aan het werk is achter een ezel. Ze is de eerste persoon, in Europa, die dit gedaan heeft. Velen zullen haar voorbeeld volgen, denk aan Rembrandt en Vincent van Gogh. Catharina signeerde en dateerde haar werk en dat is bijzonder. Ze maakte daarmee ook het vroegst gesigneerde schilderij van een vrouw wat bewaard is gebleven in de Lage Landen.

Maria van Hongarije, Landvoogdes der Nederlanden, was een groot kunstliefhebber. In 1556 nodigde zij Catharina en haar echtgenoot Kerstiaen de Morijn uit om te werken aan het Habsburgse hof in Spanje. We weten dat Catharina en haar man in 1561 in Den Bosch woonden, maar verder is er niets bekend over ze. We weten zelfs niet wanneer de schilderes is overleden.

Uiteindelijk werd Catharina bekend door twee belangrijke Italiaanse schrijvers die haar noemden in hun werk; Giorgio Vasari (1568) en Lodovico Guicciardini (1567). Zij zorgden ervoor dat ze ook buiten de Lage Landen een bekendheid werd.

Bron: @rijksmuseum

No items found.