Claes Sluter: De volledig vergeten Michelangelo van de Lage Landen

Claes Sluter: De volledig vergeten Michelangelo van de Lage Landen

Zodra je in Dijon het Musée des Beaux Arts, gevestigd in het paleis van de Bourgondische hertogen, binnenloopt staat er een standbeeld van Claes Sluter uit Haarlem.

DOOR:
Axel Stam
Wednesday
6
July
2022
Claes Sluter: De volledig vergeten Michelangelo van de Lage Landen

Toch vreemd dat iemand die in Dijon zo prominent vereerd wordt in Nederland nagenoeg vergeten is. Wie was deze Claes Sluter die ook wel de Nederlandse Michelangelo genoemd wordt?

Sluter werd ergens rond 1350 geboren in Haarlem. Na een periode in Brussel gewerkt te hebben verhuisde hij naar Dijon, de hoofdstad van het Bourgondische Rijk. Vanaf 1385 werkt Sluter voor de Bourgondische hertog Filips de Stoute. In 1389 wordt hij zelfs hofbeeldhouwer en krijgt hij een volledig atelier ter beschikking.

De Haarlemmer creëerde onder andere de beelden op de praalgraven van Filips de Stoute, Jan zonder Vrees en Margareta van Beieren (📷1-5). In de tijd waarin Sluter leefde was het ongebruikelijk dat beelden zo realistisch gemaakt werden. Veel middeleeuwse beeldhouwwerken staan daardoor ver af van ons moderne ideaal. De figuren die Sluter maakte lijken daarentegen tot leven te komen. Ze zijn een cultuurhistorische topattractie in Dijon.

Zoals Bart van Loo zei: “Als je ooit in Dijon ben moet je het Musée des Beaux Arts bezoeken. Ga daar naar die beelden van Claes Sluter. En als niemand kijkt, ga er dan op uw knieën voor zitten. En als u daar in totale aanbidding zit, besef dan dat dit gemaakt is door iemand uit Haarlem; Claes Sluter, de Michelangelo van de Lage Landen'’.

No items found.