De Amerikaanse president Martin van Buren sprak het liefste Nederlands

De Amerikaanse president Martin van Buren sprak het liefste Nederlands

Hij was de enige Amerikaanse president die Engels niet als eerste taal had.

DOOR:
Axel Stam
Thursday
18
April
2024
De Amerikaanse president Martin van Buren sprak het liefste Nederlands

Martin van Buren werd geboren op 5 december 1782 in Kinderhook, New York. Zijn betovergrootvader, de Nederlander Cornelis Maessen van Buren, emigreerde in 1631 vanuit het Gelderse Buurmalsen richting Amerika. Na het openbaar onderwijs ging Martin rechten studeren in New York, waarna hij 25 jaar als advocaat werkte in een eigen praktijk. Na een succesvolle periode in de rechten besloot hij de politiek in te gaan.

Na veel verschillende politieke posities bekleed te hebben werd van Buren gekozen als de 8e president van de Verenigde Staten in 1836 en startte in die positie in 1837. Hij was de eerste president met een niet-Britse afkomst. Achteraf wordt zijn termijn niet als succesvol gezien. Zijn voorganger had er, voornamelijk economisch, een potje van gemaakt. Het lukte van Buren niet om dit op te lossen. Na vier jaar verloor hij de verkiezingen van Harrison. Twee hierop volgende termijnen probeerde hij nog eens president te worden, maar dit mislukte beide keren. In 1848 besloot hij met pensioen te gaan.

In 1862 overleed Martin van Buren op 79-jarige leeftijd. Van Buren wordt gezien als één van de grondleggers van de Democratische Partij en tevens de manier van modern campagne voeren. Een grote smet op zijn blazoen is de zogenaamde Cherokee Trail of Tears. Dit was een gedwongen herplaatsing van de Ahniyvwiya naar het westen van de Verenigde Staten met duizenden doden als gevolg.

Interessant feit is dat van Buren Nederlands als zijn moedertaal hield.

No items found.