De bekende graaf van Holland Floris V ligt begraven in Alkmaar, of toch niet?

De bekende graaf van Holland Floris V ligt begraven in Alkmaar, of toch niet?

In de Grote Kerk in Alkmaar ligt een houten kist waar volgens de legende de ingewanden van graaf Floris V van Holland (1254-1296) inzitten

DOOR:
Axel Stam
Saturday
8
June
2024
De bekende graaf van Holland Floris V ligt begraven in Alkmaar, of toch niet?

Tijdens een jacht werd Floris gevangengenomen door een aantal adellijke heren. Zij vonden dat Floris iets te veel op had met de rechten van de boeren. Kort hierna werd hij op brute wijze vermoord.

Na de moord werd het lichaam van de bekendste graaf van Holland naar Alkmaar gebracht. Men weet alleen niet waarom. Pas negen maanden later, in april 1297, werd zijn lichaam naar de abdij van Rijnsburg gebracht. Daar lag ook de rest van de grafelijke familie.

In latere kronieken uit de vijftiende en zestiende eeuw wordt beschreven dat de ingewanden van de graaf in Alkmaar werden begraven. De huidige tombe in de Grote Kerk bestaat uit een zerk van zandsteen op een houten kist. Deze kist is dateert rond 1500-1550 en de zerk is mogelijk ouder.

Er zijn vermoedens dat bij de bouw van de Grote Kerk in 1470 de tombe van Floris is vernieuwd. Deze prominente tombe in de nieuwe kerk zou meer bezoekers en dus inkomsten genereren. Er zijn historici die vraagtekens plaatsen bij het hele verhaal over de achtergehouden ingewanden. Dat verhaal komt in de vroegste bronnen namelijk niet voor.

Of het verhaal nu volledig klopt of niet. Als je een keer in Alkmaar bent en de prachtige kerk is open, dan raden wij zeker aan om (gratis) een kijkje te nemen bij de tombe van Floris!

No items found.