De bizarre legenda van de Bakker van Eeklo

De bizarre legenda van de Bakker van Eeklo

Op dit schilderij uit de late 16e-eeuw, die op dit moment hangt in het Muiderslot, zie je de legende van de Bakker van Eeklo

DOOR:
Axel Stam
Friday
23
June
2023
De bizarre legenda van de Bakker van Eeklo

Volgens deze legende was er in het Vlaamse plaatsje Eeklo een bakker die je hoofd kon herbakken, mocht je er niet tevreden mee zijn.

Rechtsachter op het schilderij melden nieuwe patiënten zich in rode kleding. Links- en rechtsvoor worden patiënten onthoofd. Om de patiënt in leven te houden tijdens de procedure, werd zijn hoofd tijdelijk vervangen door een groene kool. Kolen werden vroeger gezien als een symbool voor leven. Ze moeten vervolgens wachten tot hun hoofd herbakken is. Aan hun handen te zien doen ze nog een extra schietgebedje.

Linksachter worden de hoofden ingesmeerd met magische olie op een plateau en gaan daarna de oven in. Ligt je hoofd te lang in de oven? Dan komt hij eruit als een heethoofd. Zit hij er te kort in? Dan wordt het een halvegare. Is er tijdens het bakken iets mis gegaan? Dan is het een misbaksel.

De moraal van het schilderij is: Wees tevreden met je eigen hoofd, want de kans is groot dat je bij de bakker vandaan komt als heethoofd, halvegare of misbaksel.

𝗙𝘂𝗻 𝗳𝗮𝗰𝘁: Het dorpje Eeklo staat tegenwoordig nog steeds bekend als de Herbakkersstad.

🖼️: Schilderij is te vinden in het @muiderslot

No items found.