De BOA van een eeuw geleden, gewapend met snor

De BOA van een eeuw geleden, gewapend met snor

Wie waren de veldwachters die met zwaard en snor sinds de Franse tijd voor orde zorgden op het Nederlandse platteland?

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
25
January
2022
De BOA van een eeuw geleden, gewapend met snor

Van de middeleeuwen tot het begin van de 19e eeuw was het vaak gevaarlijk op het platteland. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog hadden mensen te kampen met bijvoorbeeld plunderende soldaten van het Spaanse of Staatse leger. Ook in tijden van vrede werd er geplunderd en geroofd. Steden en dorpen regelden in die tijd altijd apart van elkaar de veiligheid binnen de muren via bijvoorbeeld schutterijen. Er was geen landelijke organisatie.
———
Tijdens de zogenaamde Franse Tijd kwam daar verandering in. Toen Nederland in 1810 officieel door Napoleon en het Franse keizerrijk werd ingelijfd kwam er een landelijke politieorganisatie. De ordehandhaving werd gecentraliseerd en natuurlijk ingericht naar Frans model. Het platteland zou voortaan beveiligd gaan worden door ‘forestiers’ (boswachters) en ‘garde-champêtres’ (veldwachters).
———
Deze veld- en boswachters waren dus sinds 1810 belast met de ordehandhaving van Nederlandse dorpen en gemeenten. De boswachters bestaan tegenwoordig natuurlijk nog steeds (@boswachtertim😉), maar de veldwachters zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen. De Duitse bezetter voegde de rijksveldwachters in 1941 bij de marechaussee. De functie van gemeenteveldwachter werd in 1942 opgeheven. De veldwachters werden opgevolgd door politieagenten.
———
Het beroep veldwachter werd vereeuwigd door Bromsnor, een typetje uit de televisieserie Swiebertje.

No items found.