De Brandenburger Tor in Berlijn heeft een link met Nederland
Dit paardenhoofd is het enige overgebleven onderdeel van het beeld op de Brandenburger Tor in Berlijn
De rest is verloren gegaan tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De Brandenburger Tor en het beeld van een paardenvierspan dat er op stond heeft een connectie met Nederland. Het werd namelijk gebouwd door de Pruisische koning na de overwinning op de opstandige Nederlandse patriotten in 1788. Deze patriotten wilden af van de Oranjes en eisten meer democratie. Toen er een machtsovername dreigde stuurde de Pruisische koning een leger van 26.000 soldaten om orde te herstellen.
Zowel Nederland (1795) als het Duitse koninkrijk Pruisen (1806) kwamen onder Frans bewind te staan. In 1806 werd het beeld op de Brandenburger Tor meegenomen door Napoleons kunstinspecteur als overwinningstroffee. Deze roof was puur symbolisch. Na de overgave van Napoleon keerde het vierspan terug naar Berlijn, waar het met gejuich werd ontvangen.
Na iedere wending in de Duitse geschiedenis kreeg het beeld weer een nieuwe symbolische betekenis. Oorspronkelijk moest het de Godin van de Vrede voorstellen, maar na de Franse aftocht veranderden de Duitsers haar in de godin van de Overwinning. Na de Tweede Wereldoorlog stond het achtereenvolgens weer symbool voor de nederlaag van Hitler, een verdeeld Duitsland en later juist weer een herenigd en vredelievend Duitsland. In een bijzondere samenwerking tussen Oost- en West-Berlijn werd het monument in 1958 gerenoveerd. Met behulp van een gipsen afgietsel uit 1942 kon het paardenvierspan nauwkeurig nagemaakt worden.
In de tentoonstelling ‘Roofkunst - 10 verhalen’ krijg je gestolen objecten uit drie periodes te zien. Een van die objecten is dus de kop van een van de paarden van het vierspan dat ooit op de Brandenburger Tor stond en gestolen werd door de Fransen. In de VR experience van het @mauritshuis_museum kan je zelf óók op de Brandenburger Tor staan, op het moment dat de troepen van Napoleon de stad binnenkomen. De tentoonstelling loopt nog t/m 7 januari 2024!