Ongeveer 1 miljoen Belgische vluchtelingen kwamen in 1914 naar Nederland

Ongeveer 1 miljoen Belgische vluchtelingen kwamen in 1914 naar Nederland

Op 4 augustus 1914 werd België in de Eerste Wereldoorlog getrokken. Zonder een formele oorlogsverklaring viel Duitsland het land binnen.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
16
April
2023
Ongeveer 1 miljoen Belgische vluchtelingen kwamen in 1914 naar Nederland

Vanaf dat moment ontstond er een vluchtelingenstroom van duizenden Belgen richting het neutrale Nederland. Toen op 10 oktober 1914 Antwerpen veroverd werd door de Duitsers steeg het aantal vluchtelingen dat Nederland binnenkwam naar 1 miljoen. Dat terwijl Nederland op dat moment slechts 6.2 miljoen inwoners had.

In eerste instantie werden voornamelijk Limburg, Noord-Brabant en Zeeland overspoeld met vluchtelingen. Veel mensen hadden zoveel mogelijk van hun spullen vanuit België meegenomen. Plaatsen als Putte, Bergen op Zoom en Roosendaal kregen zoveel Belgische vluchtelingen te verwerken dat velen de eerste dagen op straat moesten overnachten. De solidariteit was groot. Op veel plekken werden er hulpacties opgezet om alle Belgen van onderdak te voorzien. Veel Nederlanders stelden hun huizen open en er werden collectes georganiseerd om kleding en eten te verzamelen.

Vanwege het enorme aantal moesten de Belgen zoveel mogelijk over Nederland verdeeld worden. Er zijn niet te bevatten statistieken bekend van steden enorme aantallen kregen te verwerken. In 1914 woonden er in Amersfoort bijvoorbeeld 25.000 mensen, waar 19.000 Belgische vluchtelingen bijkwamen. In Maastricht was het inwonersaantal 38.000 en kwamen er 14.000 vluchtelingen bij. Het 16.500 inwoners tellende Bergen op Zoom kreeg zelfs 110.000 vluchtelingen verwerken.

Voor de meeste Belgen was het een relatief kort verblijf. Enkele weken na de val van Antwerpen in keerden het grootste deel van de vluchtelingen al terug. Aan het einde van 1914 waren er nog zo’n 200.000 Belgen in Nederland.

📸1: Belgen vluchtten naar Nederland.

📸2-4: Belgische vluchtelingen worden opgevangen in Amsterdam. Op de laatste foto een rij Belgen op het Damrak (@stadsarchief)

Bronnen: @anderetijden & @pieter.serrien

No items found.