De dag dat de Nederlanders hun 'Minister-President' opaten.

De dag dat de Nederlanders hun 'Minister-President' opaten.

Het jaar 1672 is voor Nederland als rampjaar de geschienisboeken ingegaan. Er speelden teveel zaken die uiteindelijk de figuurlijke emmer deden overlopen.

DOOR:
Axel Stam
Thursday
20
May
2021
De dag dat de Nederlanders hun 'Minister-President' opaten.

Het land werd door verschillende landen van meerdere kanten aangevallen en Frankrijk had in slechts enkele weken grote stukken weten in te nemen. Toen de vijanden in het voorjaar van 1672 steeds verder het land binnentrokken keerden de inwoners van de Republiek zich tegen de regering.
———
Sinds 1653 was Johan de Witt (📷3) raadpensionaris en daarmee de belangrijkste politicus van het land. Een deel van het volk (de Orangisten) wilden dat Willem III van Oranje aan de macht kwam en wezen De Witt aan als zondebok voor de teloorgang. Op 21 juni 1672 werd er een moordaanslag gepleegd op Johan de Witt. Hij overleefde de aanslag, maar raakte gewond. Willem III werd tijdelijk als vervanger benoemd. Dit was aanleiding voor De Witt om op 4 augustus 1672 zijn functie neer te leggen.
———
Johans broer, Cornelis de Witt (📷4), lag ook onder vuur. Hij werd ervan verdacht een moordaanslag te hebben willen plegen op Willem III. Cornelis werd opgesloten in de Gevangenpoort in Den Haag en legde, ook na marteling, geen bekentenis af. Hij werd veroordeeld tot levenslange verbanning.
———
Op 20 augustus kwam Johan zijn broer ophalen uit de gevangenis. Er verzamelde zich een grote menigte rond de gevangenis (📷2). Toen de broers het gebouw wilden verlaten werden ze gelyncht. Er werd op de broers geschoten en ze werden geslagen en gestoken. De lichamen werden vervolgens naar de toenmalige executieplaats van Den Haag gesleept en omgekeerd aan een paal opgehangen (📷1). Lichaamsdelen werden afgesneden en verdeeld over de menigte, sommige bronnen spreken zelfs van kannibalisme.
———
Deze dubbele moord is één van de meest bizarre aanslagen in de Nederlandse geschiedenis. Een tong en een vingerkootje, waarvan men zegt dat ze afkomstig zijn van de gebroeders De Witt, bevinden zich vandaag de dag in het Haags Historisch Museum (📷5).

No items found.