De eerste Europese zeilwagen was speciaal gemaakt voor prins Maurits

De eerste Europese zeilwagen was speciaal gemaakt voor prins Maurits

Het idee om een zeil te gebruiken om je voort te bewegen op het land in plaats van op het water bestaat al eeuwen.

DOOR:
Axel Stam
Wednesday
3
August
2022
De eerste Europese zeilwagen was speciaal gemaakt voor prins Maurits

Ver voor het begin van onze jaartelling werden er bijvoorbeeld al zeilwagens gebruikt in het oude Egypte en in China. Wist je dat de eerste Europese zeilwagen wel in Nederland gebouwd werd? Dit voertuig was ontworpen door de Vlaamse wiskundige en uitvinder Simon Stevin (📷3).

Stevin was geïnspireerd geraakt door verhalen van ontdekkingsreizigers over zeilwagens uit China en besloot een exemplaar te bouwen voor Maurits van Nassau (📷2). De uitvinder fungeerde namelijk als ingenieur en militair adviseur voor de prins van Oranje. Maurits zag de zeilwagen op zijn beurt als een ideaal vermaak om indruk te maken op zijn belangrijke gasten. Stevin bouwde een proefmodel en later een groter model dat in staat was personen te vervoeren.

Op een winderige voorjaarsdag in 1602 maakte prins Maurits, samen met 27 gasten, een tocht met zijn zeilwagen van Scheveningen naar het Noord-Hollandse Petten. Onder de gasten was natuurlijk Simon Stevin, maar ook de op dat moment veelbelovende 19-jarige Hugo de Groot, die er later een gedicht over schreef. Uiteindelijk reed de zeilwagen over het strand van Scheveningen naar Petten, ongeveer 90 kilometer, in minder dan twee uurtjes🤯

📷1: De zeilwagen van Stevin en het prototype (links) op het strand van Scheveningen.

No items found.