De Eerste Wereldoorlog zorgde voor een aardbeving in Utrecht

De Eerste Wereldoorlog zorgde voor een aardbeving in Utrecht

Zoals bekend liep de Eerste Wereldoorlog aan het westfront vast in een vreselijke loopgravenoorlog. Er werd continue gezocht naar manieren om de patstelling te doorbreken.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
16
June
2024
De Eerste Wereldoorlog zorgde voor een aardbeving in Utrecht

De Britten waren in 1917 al bijna anderhalf jaar bezig om tunnels te graven onder de Duitse stellingen om daar explosieven te plaatsen. In de bekende serie ‘Peaky Blinders’ was de hoofdpersoon Thomas Shelby bijvoorbeeld een Britse soldaat die deze tunnels maakte.

Rond de zogenoemde ‘Messines Ridge’ vlakbij het Belgische Ieper hadden de Britten in anderhalf jaar tijd zo’n 24 mijnen weten de plaatsen via de tunnels onder de vijandelijke linies. De Duitsers hadden een van de mijnen op tijd onschadelijk weten te maken. Op 7 juni 1917 rond 03:10 lieten de Britten in totaal 19 mijnen met bij elkaar bijna 500.000kg aan explosieven afgaan. De grond trilde alsof er een enorme aardbeving plaatsvond. Het was zo erg dat de Nederlandse seismometers in De Bilt bij Utrecht (op ruim 200km afstand) de beving registreerde.

Misschien is het de kritische lezer opgevallen dat niet alle mijnen waren ontploft. De Britten hadden er namelijk 24 geplaatst, waarvan er 1 onschadelijk was gemaakt en slechts 19 waren geëxplodeerd. Er bleven er dus nog vier over. Op 17 juli 1955 ontplofte er nog een mijn bij het Belgische Ploegsteert, waarschijnlijk ontstoken door heftig onweer. Een stuk weg werd daarbij weggeblazen en enkele koeien vonden de dood. Tot op de dag van vandaag liggen er dus nog 3 onontplofte Britse mijnen onder de Belgische grond.

📷1-2: Kraters van de mijnen bij Messines
📷3: Britse ‘tunnelers’

No items found.