De enige Nederlandse paus ooit! Of toch niet?

De enige Nederlandse paus ooit! Of toch niet?

Petrus was de eerste en Franciscus is de regerend beoefenaar van dit ambt. Dan hebben we het natuurlijk over de paus! Al ruim 260 pausen hebben de revue gepasseerd.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
16
January
2022
De enige Nederlandse paus ooit! Of toch niet?

Van Syriër tot Pool en van Portugees tot Argentijn. Onder al deze pausen was er ook één Nederlander: Adrianus VI (📷1). Exact 500 jaar geleden werd hij als paus verkozen. Of we inderdaad kunnen spreken van een ‘Nederlandse’ paus... Dit ligt toch iets genuanceerder.
———
Op 2 maart 1459 werd Adriaan Floriszoon Boeyens in Utrecht geboren. Via scholen in Utrecht en Zwolle, ging Adriaan vanaf 1478 theologie studeren in Leuven. In 1515 vertrok hij richting Spanje. Hier zou hij als leermeester fungeren van de toen vijftienjarige Karel V. Ook na het verkrijgen van het keizerschap door Karel V in 1519, bleef Adriaan een trouwe bekende voor de Habsburgse keizer.
———
Gedurende Adriaans tijd in Spanje, bekleedde paus Leo X het ambt. Toen Leo X in 1521 op 45-jarige leeftijd overleed, moest het conclaaf voor een nieuwe paus worden geopend. Na tien stemrondes was er nog geen nieuwe paus. Er werd op 9 januari 1522 besloten een kardinaal te kiezen die niet aanwezig was maar wel geschikt werd gevonden: Adriaan Floriszoon Boeyens (📷2).
———
Adrianus VI is dus de eerste en enige Nederlandse paus tot nu toe. Hij is tenslotte geboren in Utrecht. Toch ziet niet iedereen dit zo. Ten tijde van Adriaans geboorte, behoorde Utrecht tot het Heilige Roomse Rijk. Op basis van dit gegeven wordt Adrianus VI in Duitsland gezien als Duitse paus. Ook wordt hij soms aangemerkt als Vlaamse paus; dit omdat hij professor godgeleerdheid was aan de universiteit in Leuven. Adrianus VI lijkt vooral voor Nederlanders de enige Nederlandse paus ooit te zijn geweest.

No items found.