De Lakenhal: Een beeldschoon 17e eeuw monument als museum

De Lakenhal: Een beeldschoon 17e eeuw monument als museum

Het gebeurt wel vaker dat musea in historische panden worden ondergebracht. De Lakenhal in Leiden is daar een mooi voorbeeld van.

DOOR:
Axel Stam
Thursday
28
January
2021
De Lakenhal: Een beeldschoon 17e eeuw monument als museum

Het museum is in 1874 opgericht en huist vanaf het begin af aan in de ‘Laecken-Halle’; een pand uit 1640 van waaruit het beroemde Leidse laken gekeurd werd.

———

De Lakenhal is ontworpen als een heus classicistisch stadspaleis waarmee de goede reputatie van de Leidse stoffen tijdens de Gouden Eeuw weerspiegeld moest worden. Enige tijd later verloor de textielnijverheid echter aan belang en glorie, maar de Lakenhal bleef relevant. Vanaf 1820 deed het dienst als productiehal voor andere ‘manufacturen’ en als ziekenhuis voor cholerapatiënten. Stoffen bleven er overigens ook gekeurd worden.

———

In 1868 besloot de Leidse gemeenteraad dat een gedeelte van het gebouw omgevormd moest worden tot ‘eene bewaarplaats of museum van voorwerpen van oudheidkundige of andere kunstwaarde’. Toen werd de Lakenhal een officieel stadsmuseum en werden er nieuwe verdiepingen aan het gebouw toegevoegd. Kort daarop werd de omvangrijke collectie historische voorwerpen die in het Leidse stadhuis bewaard werd overgebracht naar de Lakenhal. Hiertoe behoorden vele munten, erepenningen en stempels uit de periode van het Leids Ontzet (3 oktober 1574).

———

Als onderdeel van de viering van het Leids Ontzet, werd het museum op 3 oktober 1872 voor het eerst opengesteld voor publiek. In de decennia die volgden werden er nog meer zalen aan het museum toegevoegd om een aanzienlijke collectie schilderijen, historische documenten, curiosa en moderne kunstwerken te kunnen tonen.

———

Ruimtegebrek was en bleef altijd een probleem voor de Lakenhal. Tussen 2016 en 2019 bleef het museum zelfs dicht voor een enorme restauratie en uitbreiding. Omdat de sporen van bijna 375 jaar bouwgeschiedenis daarbij niet uitgewist zijn, kun je de Hollandse geschiedenis in de Lakenhal zowel via het gebouw als via de collectie beleven.

———

We willen @manonoui bedanken voor het aandragen van de tekst en foto's!😁

Bron: @museumdelakenhal

No items found.