De Lutine: Schatzoeken tussen de Waddeneilanden

De Lutine: Schatzoeken tussen de Waddeneilanden

In 1799 verging de H.M.S. Lutine tussen Vlieland en Terschelling met een enorme lading goud en zilver wat tegenwoordig ongeveer 60 miljoen euro waard zou zijn

DOOR:
Axel Stam
Sunday
5
June
2022
De Lutine: Schatzoeken tussen de Waddeneilanden

Wie was er als kind niet gefascineerd door goudschatten die ooit met schip en al naar de zeebodem waren gezonken.. Wist je dat er op de bodem van onze eigen Waddenzee veel eeuwenoude scheepswrakken liggen? Het wrak van de H.M.S. Lutine is daar één van.

De Lutine was een Frans 32-kanons fregat dat gebouwd werd in 1779. Veertien jaar later, tijdens de Franse revolutie, overhandigden Franse contrarevolutionairen het schip aan de Royal Navy. Die namen het dankbaar in gebruik en herdoopten het tot de H.M.S. Lutine. In Engelse dienst was het oorlogsschip voornamelijk actief op de Noordzee. Het werd onder andere ingezet om de toegang tot Amsterdam te blokkeren. Eind 1799 kreeg het fregat een speciale missie.

De H.M.S. Lutine moest vanuit Great Yarmouth naar Hamburg varen met een grote lading goud en zilver aan boord, die een huidige waarde zou hebben van ongeveer 60 miljoen euro. Dit moest zo snel mogelijk, omdat een aantal prominente handelshuizen in Hamburg failliet dreigden te gaan. Dit zou een economische ramp betekenen.

Het schip zou zijn eindbestemming nooit bereiken. De H.M.S. Lutine zonk tussen Vlieland en Terschelling. Slechts 1 van de 270 bemanningsleden overleefde de ramp. Sindsdien zijn er veel acties opgezet om het goud en zilver weer boven water te krijgen. Veel van deze acties zijn uitgelopen op een fiasco en slechts een klein deel van de totale vracht is teruggevonden. Tot op de dag van vandaag weet niemand zeker wat de Nederlandse zeebodem nog verborgen houdt.

📷1: Een Mexicaanse dollar uit 1773, gevonden in de Waddenzee, afkomstig van de gezonken H.M.S. Lutine. Uit de collectie van @wrecktreasure.

📷2: H.M.S. Lutine

No items found.