De Nederlander die miljoenen levens redde
Geëerd met 13 eredoctoraten, 127 internationale onderscheidingen en 4 nominaties voor een Nobelprijs, maar onbekend in Nederland.
Willem Kolff (📷1&3) werd door het Amerikaanse tijdschrift Life zelfs uitgeroepen tot één van belangrijkste personen uit de 21ste eeuw. Dit alles door het uitvinden van het kunsthart, de kunstnier en de hart-longmachine.
———
Willem Kolff werd in 1911 geboren in Leiden als zoon van een huisarts. Hij haalde in 1937 met succes zijn studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Toen de Tweede Wereldoorlog begon, startte hij een opleiding tot internist aan de universiteit in Groningen.
———
In een ziekenhuis in Kampen ontwikkelde Kolff tijdens de oorlog de eerste kunstnier ooit (📷2). Hij werd daarmee één van de grondleggers van de moderne dialyse. Een grappig detail is dat Kolff voor de kunstnier onderdelen van een Duitse bommenwerper, cellofaan van de slager en een pomp uit een T-Ford gebruikte. Naast zijn uitvinding zette Kolff zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in voor het verzet. Als arts verzon hij kwalen bij honderden mensen die anders dreigden opgepakt te worden door de bezetter. Naast dit werk hebben er ook Joodse mensen ondergedoken gezeten in het huis van de familie Kolff.
———
Na de oorlog wilde Kolff zijn kunstnier verder ontwikkelen, maar stuitte hij in Nederland op strenge wet- en regelgeving. Hij emigreerde daarom met zijn gezin in 1950 naar de Verenigde Staten. De ontwikkeling van de hart-longmachine en het kunsthart werden daar gerealiseerd. Kolff werd een beroemdheid. Volgens de National Academy of Engineering redde hij alleen al met de kunstnier zo’n 20 miljoen levens.