De Nederlandse gebroeders van Lymborch waren het hoogtepunt van de middeleeuwse schilderkunst

De Nederlandse gebroeders van Lymborch waren het hoogtepunt van de middeleeuwse schilderkunst

Aan het einde van de 14e eeuw werden in Nijmegen de broers Paul, Herman en Johan van Lymborch geboren

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
11
June
2024
De Nederlandse gebroeders van Lymborch waren het hoogtepunt van de middeleeuwse schilderkunst

De Gebroeders van Lymborch zijn eeuwenlang vergeten geweest, maar worden sinds de 19e eeuw gezien als de bakermat van de Nederlandse schilderkunst. De familie van Lymborch had een huis en atelier in de Burchtstraat, waar al generaties lang onder andere wapenschilden gemaakt werden.

De bekende schilder Johan Maelwael was een oom van de broers van Lymborch. Hij was de hofschilder voor de machtige hertogen van Bourgondië. Via deze oom kwamen de drie broers eerst in Frankrijk in dienst van Filips de Stoute en later van zijn broer Jean de Berry. Voor Berry illustreerden ze twee beeldschone manuscripten. Een van deze twee manuscripten genaamd Les Très Riches Heures staat bekend als het meest waardevolle boek van de late middeleeuwen (📷1-7). Het verhaal van Paul, Herman en Johan eindigde tragisch, want in 1416 sterven ze alle drie. De kans is groot dat een pestepidemie de reden was, maar over hun dood is niets met zekerheid te zeggen.

De afbeeldingen van de gebroeders van Lymborch zijn wereldwijd zo bekend dat ze ons beeld van de middeleeuwen voor een groot deel bepaald hebben. Het vreemde is dat de makers lange tijd onbekend bleven. Ze signeerden hun werk niet en hun namen raakten vergeten. Na 1505 komen hun namen nergens meer in de bronnen voor. Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwam het verhaal van de broers weer omhoog. Pas in de vorige eeuw werd duidelijk dat de gebroeders van Lymborch waren geboren en getogen in Nijmegen. Onder de panden aan de Burchtstraat bevinden zich nog steeds de 14e-eeuwse kelders van hun voormalige woonhuis.

Morgen komt aflevering 36 van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast online, waarin @axelstam het ook zal hebben over de gebroeders van Lymborch!

No items found.