De onbekende kolonie Berbice en de opstand van 1763

De onbekende kolonie Berbice en de opstand van 1763

De geschiedenis van Berbice is relatief onbekend in Nederland. Het land dat nu Guyana heet, is bijna tweehonderd jaar in Nederlandse handen geweest.

DOOR:
Sunday
18
April
2021
De onbekende kolonie Berbice en de opstand van 1763

Er zijn veel zaken in het Zuid-Amerikaanse land die aan de Nederlandse periode doen denken. De derde grootste stad in Guyana heet bijvoorbeeld nog steeds New Amsterdam. Tot slaaf gemaakte Afrikanen verbouwden in de Nederlandse kolonie Berbice koffie, suiker en katoen. Er waren continue vele vormen van verzet en weerstand tegen de Nederlandse overheersing. In 1763 vond de allereerste grootschalige opstand op het Amerikaanse continent plaats in Berbice.
———
Op 23 februari 1763 kwamen de tot slaafgemaakten, onder leiding van Cuffey, in opstand. Cuffey werd in West-Afrika geboren en vanuit daar door de WIC naar Berbice verscheept. Op het moment van de opstand leefden er 350 Europeanen en 5000 tot slaaf gemaakten Afrikanen in de kolonie. De opstandelingen waren in de meerderheid en daardoor in staat de kolonie bijna volledig te veroveren. Cuffy verraste de Nederlanders met het vredesvoorstel om de kolonie te verdelen. De Nederlanders wachtten met een reactie en hoopten in de tussentijd op versterking.
———
Deze versterking kwam aan het einde van 1763 in de vorm van een Nederlandse vloot met zo’n 600 soldaten.  Dit betekende het begin van het einde voor het verzet van Cuffy. In een reeks gevechten verdreven de Nederlandse soldaten de Afrikanen van de plantages en in de zomer van 1764 was de kolonie wederom in Nederlandse handen.
———
De opstand eindigde in een groot drama. Cuffy pleegde zelfmoord en de overige leiders werden door de Nederlanders publiekelijk geëxecuteerd. Uiteindelijk kwamen er tijdens de opstand ongeveer 1800 tot slaaf gemaakten om het leven.
———
📷1: Tot slaaf gemaakte in opstand
📷2-3: Kaart Berbice
📷4: Standbeeld Cuffy in Guyana
📷5-6: Kaart Berbice
Bronnen: @decorrespondent, @stadsarchief & @hetzeeuwsarchief

No items found.