De oudste kerk van Nederland staat in Maastricht

De oudste kerk van Nederland staat in Maastricht

Afgelopen weekend waren wij in het prachtige Zuid-Limburg. In Maastricht brachten we een bezoek aan de Sint-Servaasbasiliek die al bijna 2 jaar op ons to-do lijstje stond.

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
15
February
2022
De oudste kerk van Nederland staat in Maastricht

Deze prachtige kerk staat midden in het centrum op het Vrijthof en is de oudste nog bestaande kerk van Nederland. Het is een prachtig staaltje middeleeuwse architectuur. Het Vrijthof zelf is ook uniek omdat het vanaf de laat-Romeinse tijd al in gebruik is geweest.
———
Volgens de legende is de eerste bisschop van Maastricht, de Heilige Servaas, op die plek begraven in het jaar 384 na Christus. Hij is daarmee de eerste, historisch verifieerbare bisschop van Nederland. Na zijn begrafenis is zijn graf een bedevaartsoord geworden. Hij werd extreem populair na zijn dood en er ontstond een wildgroei aan legenden. In deze verhalen werden allerlei wonderen aan Servaas toegeschreven.
———
Ongeveer 200 jaar na de dood van Servaas werd de eerste Merovingische kerk op die plek gebouwd. Rond het jaar 675 volgde er een tweede kerk. Rond het jaar 1000 werden de fundamenten van deze tweede kerk afgebroken en werd er begonnen met de bouw van de vroeg Romaanse kerk die nu nog overeind staat. Het gebouw is in de loop der eeuwen nog talloze malen aangepast, maar de Romaanse basis is tot de dag van vandaag in al zijn glorie te bewonderen😍

No items found.