De slag op de Mookerheide verliep rampzalig

De slag op de Mookerheide verliep rampzalig

Op 14 april 1574 vond er ten zuiden van Nijmegen, vlakbij het dorpje Mook, een veldslag plaats tussen Nederlandse opstandelingen en het Spaanse leger.

DOOR:
Axel Stam
Thursday
14
April
2022
De slag op de Mookerheide verliep rampzalig

Lodewijk en Hendrik van Nassau stonden aan het hoofd en hadden voornamelijk Duitse en Franse huursoldaten ter beschikking. Lodewijk (36) was een jongere broer en Hendrik (24) de jongste broer van Willem van Oranje. Op 📷2 zijn Lodewijk (links) en Hendrik (rechts) te zien met hun broers Jan en Adolf van Nassau. De Spanjaarden onderbraken het beleg van Leiden om te voorkomen dat het leger van de twee broers Holland zou binnen trekken.

———

In de eerste fase van de slag leken Lodewijk en Hendrik aan de winnende hand, maar ze hadden het moerassige terrein en de Spaanse troepen zwaar onderschat. Toen er Spaanse versterkingen verschenen werden de posities onhoudbaar. De Spanjaarden braken door de linies en het Nederlandse leger sloeg op de vlucht. Er ontstonden grote problemen toen de vluchtende troepen in het moeras terecht kwamen. Uiteindelijk sneuvelden er 3000 soldaten aan Nederlandse zijde tijdens de gevechten of door verdrinken in het moeras. Onder de slachtoffers waren zowel Lodewijk als Hendrik van Nassau.

———

Het verhaal ging dat de goedgevulde schatkist van het Nederlandse leger in het moeras verdwenen was. Een vrouw met de naam Trui liet haar man en kinderen achter om op zoek te gaan naar de schatkist. Veel mensen in de regio zagen haar vaak lopen met haar schop om op zoek te gaan. Na een tijd kwam deze vrouw bekend te staan als Kiste Trui. Ze heeft volgens de legende tot haar dood gezocht, maar heeft nooit iets van de schatkist teruggevonden.

No items found.