De slimste vrouw van Europa: Anna Maria van Schurman

De slimste vrouw van Europa: Anna Maria van Schurman

Anna Maria van Schurman werd in 1607 geboren in Keulen. Het was door de Tachtigjarige Oorlog en de Spaanse katholieke overheersing dat haar ouders Antwerpen ontvlucht waren.

DOOR:
Axel Stam
Monday
7
November
2022
De slimste vrouw van Europa: Anna Maria van Schurman

In 1615 verhuisde de familie naar Utrecht. Al op jonge leeftijd bleek Anna Maria enorm intelligent. Ze sprak al snel meerdere talen, schreef gedichten en kon heel goed tekenen. Het wonderkind kreeg van haar vader en broer ook les op het gebied van letterkunde, theologie, Grieks en Latijn.

De intelligentie van Anna Maria begon bij meerdere geleerden in Nederland op te vallen. Ze had onder andere contact met Constantijn Huygens en René Descartes. Die laatste verbleef namelijk een tijd in Utrecht. Via deze geleerden werd ze ook steeds bekender buiten Nederland. Ze kreeg bijnamen als de Nederlandse Minerva, de ster van Utrecht en de slimste vrouw van Europa.

Via haar buurman, die hoogleraar op de universiteit in Utrecht was, mocht ze lezingen bijwonen. Dit was toen heel bijzonder, omdat vrouwen niet toegelaten werden op universiteiten. Anna Maria kon alleen niet plaatsnemen naast de andere studenten. Vanachter een gordijn volgde ze colleges theologie, letteren en geneeskunde. Officieel afstuderen deed ze ook niet.

In de jaren die volgden publiceerde ze allerlei werken waarin ze het opnam voor de vrouw. De titel van een van haar werken was: ‘de bekwaamheid van de vrouwelijke geest om wetenschap te beoefenen’. Ze zou 14 talen hebben beheerst, waaronder Arabisch, Syrisch, Ethiopisch en Hebreeuws. Na flink wat omzwervingen overleed ze in 1678.

Waarom is dit verhaal extra bijzonder? Dit speelde zich 200 jaar voor Aletta Jacobs (de eerste vrouw op een universiteit) af!

📸1-2: Twee zelfportretten van Anna Maria van Schurman, @rijksmuseum

No items found.