De turbulente geschiedenis van het Kasteel van Brederode

De turbulente geschiedenis van het Kasteel van Brederode

De Ruïne van Brederode bij het Noord-Hollandse Santpoort-Zuid is een middeleeuwse burcht die ooit bij de heren van Brederode hoorde.

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
5
April
2022
De turbulente geschiedenis van het Kasteel van Brederode

Het Huis Brederode was een adellijke familie uit het graafschap Holland. Het kasteel is aan het einde van de 13e eeuw gesticht door Willem I van Brederode en zijn vrouw Hillegonda. Het verdedigingswerk werd neergezet op een strategische plek op een strandwal tussen duinen en veengebied, aan een belangrijke route en vlakbij het jachtslot van graaf Willem II van Holland.

———

Het begon met een woontoren, waarna Dirk II van Brederode er rond 1300 een vierkant kasteel met extra vleugel en woning voor de kasteelheer van liet maken. Dit type kasteel was nieuw in Nederland en dus hypermodern. In de eeuwen die volgden werd het alleen verschillende malen verwoest en heropgebouwd. Na plunderingen tijdens een opstand in 1492 werd de burcht helemaal niet meer bewoond. Toen de stad Haarlem zich na de Spaanse belegering in 1573 moest overgeven werd heer Lancelot van Brederode door de Spanjaarden onthoofd. Het kasteel van Brederode werd opnieuw geplunderd en in brand gestoken. Vanaf dat moment raakte het in verval.

———

Toen de laatste heer van Brederode in 1679 overleed kwam de burcht in handen van de staat der Nederlanden. In de 19e eeuw was het één van de eerste bouwwerken in Nederland die werd gerestaureerd in opdracht van de staat. Of we daar blij mee moeten zijn is een tweede, want naar onze huidige maatstaven zijn er toen veel ‘fouten’ gemaakt. De Ruïne van Brederode staat ook officieel geregistreerd als één van de eerste rijksmonumenten van het land.

———

❗️Fun fact: Koning Willem-Alexander stamt af van een vrouwelijke tak van Brederodes. Catharina van Brederode was in 1322 getrouwd met heer Jan I van Polanen. Een van de huidige titels van onze koning is dan ook heer van Polanen.

———

📷5: De Ruïne van Brederode rond 1900

No items found.