De uitdrukking ‘een huishouden van Jan Steen’ wordt al ruim 3 eeuwen gebruikt

De uitdrukking ‘een huishouden van Jan Steen’ wordt al ruim 3 eeuwen gebruikt

Als een vriend van je niet zo van opruimen houdt en zijn huiskamer nogal rommelig is kan je zeggen: ‘Het lijkt hier wel een huishouden van Jan Steen’.

DOOR:
Axel Stam
Saturday
7
January
2023
De uitdrukking ‘een huishouden van Jan Steen’ wordt al ruim 3 eeuwen gebruikt

Deze uitdrukking een huishouden van Jan Steen bestaat waarschijnlijk al sinds de 17e eeuw en heeft alles te maken met een wereldberoemde schilder Jan Steen uit Leiden. Zijn schilderijen zijn tegenwoordig een fortuin waard en hangen overal ter wereld.

Jan Steen werd geboren in 1625 in Leiden en kwam op zijn 23e in het schildersgilde terecht. Jan woonde er werkte een groot deel van zijn leven in Haarlem en had een periode een bierbrouwerij in Delft. Het schilderen ging hem beter af dan het ondernemen, want de bierbrouwerij ging failliet. Financieel was Jan sowieso niet erg sterk, want hij heeft zijn hele leven in de schulden gezeten. Hij deed echter wel veel inspiratie op voor zijn schilderijen.

De Leidenaar heeft onder andere veel portretten, religieuze scènes en natuurtaferelen geschilderd. Een aantal zelfportretten van hem zijn bekend geworden, maar hij is wereldberoemd geworden door het schilderen van vrolijke een feestende gezelschappen. De vrolijkheid spat bij veel schilderijen van het doek af. Hij schilderde het liefste op humoristische wijze het chaotische, maar normale dagelijkse leven. Hoewel de schilderijen heel aantrekkelijk lijken is de boodschap die Jan wilde meegeven het tegenovergestelde. Hij wilde laten zien hoe je het als volwassene juist niet moest doen.

No items found.