De vergeten slavenopstand op de Neptunus

De vergeten slavenopstand op de Neptunus

Het is een van de grootste opstanden op een slavenschip in de geschiedenis en er vallen honderden doden.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
8
August
2021
De vergeten slavenopstand op de Neptunus

In april 1784 vertrok De Neptunus richting West-Afrika om goud, ivoor en tot slaaf gemaakten in te kopen in ruil voor handelswaar. Het schip uit Zierikzee had een Nederlandse kapitein en verder een voornamelijk Scandinavische en Duitse bemanning. Men kreeg voor vertrek al te maken met flinke vertragingen, tot grote ergernis van de investeerders, de bemanning en de kapitein.
———
Eenmaal aangekomen bij de West-Afrikaanse kust ging er van alles mis. Het aankopen van tot slaaf gemaakten liep stroef. Daarnaast kwam het schip in zwaar weer terecht, waardoor het schade opliep en tot overmaat van ramp verongelukte er een sloep met 5 bemanningsleden. In oktober 1785 lag het schip bij fort Elmina (📷1-2) voor de kust van Ghana om een reparatie uit te laten uitvoeren. Terwijl het schip van fort naar fort vaarde, zaten er al maandenlang honderden tot slaaf gemaakte Afrikanen gevangen in het ruim onder zeer slechte omstandigheden.
———
Op maandag 17 oktober 1785 wisten enkele tot slaaf gemaakten zich van hun hand- en voetboeien te ontdoen. Ze braken zichzelf uit het ruim van het schip en vielen de bemanningsleden die het schip bewaakten aan. De bemanningsleden wisten de opstandelingen terug het ruim in te drijven. Er kon echter niet worden voorkomen dat de tot slaaf gemaakten toegang kregen tot de kruit- en wapenkamer. Er ontstond een bloedig vuurgevecht.
———
Toen de rest van de bemanning, die zich aan land bevond, doorhad wat er op het schip gaande was schoten ze direct te hulp. Toen de Europeanen het schip betraden was het einde verhaal voor de tot slaaf gemaakten. In een ultieme wanhoopsdaad bliezen de in het nauw gedreven opstandelingen de kruitruimte op. Door de enorme explosie spatte het schip uiteen. Uiteindelijk vielen daarbij zo’n 400 doden, onder wie alle tot slaaf gemaakten en tientallen Europeanen.
———
Bron: Documentaire @npo.nl ‘Opstand op de Neptunus’, hierin gaat @soshaduysker op zoek naar het verhaal achter deze vergeten opstand. Een aanrader!

No items found.