De verstopte zelfportretten van schilderes Clara Peeters

De verstopte zelfportretten van schilderes Clara Peeters

Toen we enkele maanden geleden het Prado Museum in Madrid bezochten hadden we het geluk om een aantal stillevens van Clara Peeters te kunnen aanschouwen

DOOR:
Axel Stam
Wednesday
25
May
2022
De verstopte zelfportretten van schilderes Clara Peeters

Zij was één van de eerste vrouwelijke schilders in de 17e eeuw. Er is alleen heel erg weinig bekend over haar leven. We weten dat ze in Antwerpen woonde en werkte en dat er tegenwoordig nog zo’n veertigtal schilderijen bestaan die aan haar toegeschreven worden.

Peeters was één van vernieuwers van het zogenaamde stilleven. Ze maakte stillevens met bijvoorbeeld voedsel, prachtige voorwerpen en exotische bloemen. Ze was ook de eerste schilder die vissen in haar stillevens verwerkte. De eerste schilderijen van haar hand komen uit de jaren 1607/1608. Haar laatste werk voltooide ze in 1657.

Wat we het meest intrigerende aan het werk van Peeters vinden is dat ze overal kleine zelfportretten heeft verstopt. In het bijgevoegde schilderij (📷1-4) heeft ze haar reflectie verwerkt in de tinnen deksel van een aardewerk kruik. Ook in de werken die we in het Prado zagen waren minuscule zelfportretten te vinden, al moesten we daarvoor echt heel goed kijken.

We weten vandaag de dag niet veel meer over Clara Peeters, maar op deze manier heeft ze ervoor gezorgd dat ze iedereen blijft aankijken. Fascinerend!

📷1-4: @mauritshuis_museum

No items found.