De vrienden van Willem van Oranje werden onthoofd

De vrienden van Willem van Oranje werden onthoofd

‘Dag prins zonder land’, zei de graaf van Horne. ‘Dag, graaf zonder hoofd’, antwoordde Willem van Oranje.

DOOR:
Axel Stam
Friday
16
December
2022
De vrienden van Willem van Oranje werden onthoofd

Het gesprek tussen Horne van Willem van Oranje zou volgens de verhalen hebben plaatsgevonden in 1567, vlak voordat de graaf van Horne en de graaf van Egmont, tegen het advies van Willem van Oranje in, besloten om na een aanbod van de Spanjaarden in Brussel te blijven.

De graaf van Horne vormde samen met zijn kameraden Willem van Oranje en de graaf van Egmont in 1562 het ‘Driemanschap ter verdediging van de vrijheden’. Dit hadden ze opgericht als reactie op kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle die de Spaanse Inquisitie introduceerde in de Nederlanden.

Toen de Spaanse hertog van Alva had aangeboden om bij een maaltijd over de spanningen in de Nederlanden te praten besloten Horne en Egmont heen te gaan. Het bleek een valstrik en beide graven werden opgepakt. Het feit dat de graaf van Horne zijn hele leven overtuigd katholiek was gebleven mocht niet baten. Wegens het gedoogbeleid dat hij tegen de protestanten voerde had hij volgens Alva steun gegeven aan de Reformatie en de Beeldenstorm.

Met Pinksteren, 5 juni 1568, werden beide kort na elkaar (Egmont om 10 of 11 uur en Horne om 12 uur) onthoofd op de Grote Markt van Brussel. Willem van Oranje had hier ook bij moeten zijn, maar doordat hij op tijd het hazenpad had gekozen, was hij aan de executie ontkomen. De executie van deze vooraanstaande edelen wordt door velen gezien als het startsein van de Nederlandse Opstand.

Bron: @rijksmuseum

No items found.