Een enorm standbeeld van Lenin in Groningen

Een enorm standbeeld van Lenin in Groningen

Een beeld van de bekende communist Lenin in Nederland. Het klinkt vreemd, maar toch bestaat die echt.

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
26
January
2021
Een enorm standbeeld van Lenin in Groningen

In het oosten van Groningen staat een 8,5 meter hoog bronzen beeld van de Russische leider. Twee decennia geleden is de reus aangekocht door de directeur van een bouwbedrijf uit Tjuchem. Het heeft een gewicht van ongeveer 17.000 kilogram en is gemaakt in de stijl van het sociaal realisme. Dit was sinds de jaren 30 de enige geoorloofde kunstvorm in de Soviet-Unie.

Toen het communisme begin 20e eeuw opkwam ontwikkelden er ook enkele communistische bolwerken in Groningen. Er woonden in die tijd in dit deel van Nederland veel arbeiders, die werkten bij grote landbouwbedrijven. De arbeiders werkten vaak onder erbarmelijke omstandigheden, dus was het niet geheel vreemd dat ze kozen voor het communisme.

Tegenwoordig is het communisme geen ding meer in ons land. Toch is er wel degelijk nog wat van terug te vinden in Oost-Groningen. De gemeente Oltambt, waar dorpen als Finsterwolde en Beerta onder vallen, heeft nog steeds communisten in de gemeenteraad. De Verenigde Communistische Partij (VCP) heeft op dit moment zelfs meerdere zetels.

𝗙𝘂𝗻 𝗳𝗮𝗰𝘁:

Het dorp Beerta had in de jaren tachtig zelfs een communistische burgemeester: Hanneke Jagersma. Toen zij in 1983 met zwangerschapsverlof ging werd besloten Ivo Opstelten, toen @vvd burgemeester van Delfszijl, als waarnemer aan te stellen.

Bronnen: @rtvnoord / @dagbladvanhetnoorden

No items found.