Een middeleeuws wondermiddel tegen een pandemie

Een middeleeuws wondermiddel tegen een pandemie

In het natuursteen van de zuidelijke ingang van de Grote- of Sint Nicolaaskerk in het Noord-Hollandse Edam zitten diepe krassen.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
1
May
2022
Een middeleeuws wondermiddel tegen een pandemie

We reden dit weekend naar de havenplaats om de groeven met eigen ogen te zien. Op het eerste gezicht lijkt het niet bijzonder, maar de krassen vertellen een prachtig middeleeuws verhaal.

———

In meerdere kerken in Nederland zijn dergelijke groeven te vinden. Het verschijnsel komt ook voor in kerken in bijvoorbeeld Delden, Denekamp, Enkhuizen, Enschede, Hoorn, Oldenzaal, Oosterblokker, Ootmarsum, Spijkenisse en Susteren. Deze groeven zijn vaak te vinden aan de buitenkant van de kerk of bij één van de ingangen.

———

De bouw van de kerk in Edam startte al in de 15e eeuw en lang werd gedacht dat de groeven werden veroorzaakt door bouwvakkers die hun gereedschap aan het steen wilden slijpen. Tegenwoordig wordt aangenomen dat de gleuven zijn ontstaan door bewoners die dachten dat het natuursteen geneeskrachtig zou zijn. Ze schraapten met scherpe voorwerpen in het steen van de kerk en droegen het schraapsel vervolgens in zakjes op hun lichaam. Men dacht zo beschermd te zijn tegen pestepidemieën. Het slijpsel werd daarom ook wel 'pestpoeder' genoemd.

No items found.