Een stuk Russisch grondgebied in Nederland?

Een stuk Russisch grondgebied in Nederland?

Volgens het kadaster werd het stuk land door Wilhelmina Jacoba van Reenen-Rendorp geschonken aan het Rusland van Tsaar Nicolaas II.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
9
January
2022
Een stuk Russisch grondgebied in Nederland?

In het Noord-Hollandse dorp Bergen, aan de zogenaamde Russenweg, bevindt  zich een Russisch monument. Het wordt in de volksmond ook wel het Kozakken-  of Russenmonument genoemd. Dit monument is neergezet in 1901 ter herinnering  aan de bijna 2000 Russische soldaten die sneuvelden tijdens de Slag bij  Bergen in 1799.
———

Rondom het monument lagen ongeveer 560   Russische soldaten begraven. Het stukje grond waar het monument op staat schijnt officieel Russisch grondgebied te zijn (of te zijn geweest).  Het is door ene Wilhelmina Jacoba Van Reenen-Rendorp geschonken aan het Rusland van Tsaar Nicolaas  II. Het bewijs hiervan is terug te vinden in het kadaster

———

Het monument bestaat uit 3 blokken Zweeds graniet waar een Russisch kruis  van wit Carrara marmer op staat. Rond het monument staan 6 vierkante  granieten palen met zware bronzen kettingen. In gouden Cyrillische letters  staat er: ‘Ter eeuwige gedachtenis aan de Russische krijgers gevallen bij  Bergen op de 8e en 21e september van het jaar 1799’. De Russische kalender  verschilt iets van de onze, waardoor het bij ons op 19 september en 2 oktober  plaatsvond.
———

Op de achtergrond van de foto uit 1901 (📷1), die genomen is tijdens  de onthulling van het monument, zie je dat het op een prominente plek staat.  Het is gebouwd op een wijde vlakte met in de verte de Noord-Hollandse duinen.  Tegenwoordig loop je er makkelijk voorbij, omdat het opgeslokt is door een  woonwijk (📷2).

No items found.