Een vrouw op een begraafplaats vol mannen

Een vrouw op een begraafplaats vol mannen

Toen we vorige week over de Amerikaanse militaire begraafplaats in het Limburgse Margraten liepen stuitten we op het graf van Dorothy Jane Burdge.

DOOR:
Axel Stam
Monday
21
February
2022
Een vrouw op een begraafplaats vol mannen

Wie aan militaire begraafplaatsen denkt, zal vooral denken aan de gesneuvelde mannelijke soldaten. Tot onze verbazing lagen er ook een aantal vrouwen begraven. Wie was deze Dorothy en wat is haar verhaal?
———
Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog besloot de uit Ohio afkomstige Dorothy (📷2, rechts) zich samen met haar zus Grace (📷2, links) aan te melden bij het Amerikaanse Rode Kruis. Die waren op zoek naar Amerikaanse dames om in Europa recreatieve diensten voor militairen aan het front te organiseren. De vrouwen moesten een opleiding hebben, tussen de 25 en 35 jaar zijn, beschikken over goede lichamelijke en geestelijke gezondheid en er leuk uit zien. Één maand na D-Day landden beide zussen op Utah Beach in Normandië. Ze trokken met de fronttroepen mee in een soort rijdende kantine door Frankrijk, Nederland en uiteindelijk Duitsland.
———
Eind april 1945 stabiliseerde het front en hield de groep van Dorothy en Grace halt ten zuidoosten van Leipzig. Op dinsdag 1 mei 1945 waren de zussen aan het werk bij vliegveld Leunawald. Luitenant L. Branch, een zeer ervaren gevechtspiloot, nam die dag verschillende mensen mee voor een toertochtje in een buitgemaakt Duits vliegtuig. Na enkele tochtjes mochten de meiden van het Rode Kruis ook mee. Eerst ging Grace en daarna ging Dorothy. Bij een poging om onder een hoogspanningskabel door te vliegen raakte Branch een boom. Het vliegtuig stortte neer. Enkele militairen zagen de crash gebeuren en snelde naar de locatie. Luitenant Branch werd direct uit het brandende toestel getrokken, maar men had niet door dat er nog een passagier in het vliegtuig zat. Zowel Dorothy als Luitenant Branch overleefde het ongeluk niet.
———
Dorothy Jane Burdge overleefde bijna 10 maanden vlak achter het front en overleed uiteindelijk op tragische wijze tijdens een pleziervlucht…

No items found.