Eenogige Canadees Leo Major bevrijdde Zwolle in zijn eentje

Eenogige Canadees Leo Major bevrijdde Zwolle in zijn eentje

Leo Major ging in 1939 als 18-jarige in dienst van het Canadese leger. Hij werd als verkenner en sluipschutter klaargestoomd voor de invasie van Europa.

DOOR:
Axel Stam
Wednesday
23
November
2022
Eenogige Canadees Leo Major bevrijdde Zwolle in zijn eentje

Uiteindelijk landde Major in juni 1944 tijdens D-Day op de stranden van Normandië. Enkele dagen na de landing raakte hij blind aan één oog door een fosforgranaat. Major weigerde terug naar Engeland te gaan en sloot zich met ooglap weer aan bij de Canadese troepen.

In oktober 1944 vocht Major mee bij de Slag om de Schelde in Zeeland. Daar zou hij tijdens een verkenningsmissie eigenhandig 80 Duitse soldaten krijgsgevangen hebben gemaakt. Later in Nijmegen reed het voertuig waar hij in zat op een mijn en liep hij zwaar rugletsel op. Hij weigerde wederom terug naar Engeland te gaan en besloot een maand lang te herstellen bij een Nederlands gezin.

Na een maand meldde hij zich weer bij zijn regiment, dat zich ondertussen voor de poorten van Zwolle bevond. De geallieerden wilden de stad bombarderen, maar er moest eerst een verkenning worden uitgevoerd. Leo meldde zich vrijwillig aan samen met zijn beste vriend Willy. Het noodlot sloeg toe en Willy werd tijdens de verkenning gedood door Duits machinegeweervuur. Major besloot alleen verder te gaan.

Toen Major in Zwolle aankwam trof hij een verlaten stad aan. Hij wist contact te leggen met het Nederlandse verzet en kon terugkeren met het bericht dat het de Duitsers de stad hadden verlaten. Het bombardement werd afgeblazen en Zwolle was gered! De ochtend erna trokken Canadese en Britse troepen Zwolle in zonder een schot te lossen. In 2005 werd Leo Major uitgeroepen tot ereburger van Zwolle en in 2008 overleed hij.

📷1: @colourisedpieceofjake

No items found.