Eerste 110-jarige ter wereld was Geert Adriaans Boomgaard uit Groningen

Eerste 110-jarige ter wereld was Geert Adriaans Boomgaard uit Groningen

Geert Adriaans Boomgaard was de eerste Nederlander die internationaal als oudste mens ter wereld bestempeld werd.

DOOR:
Axel Stam
Saturday
19
November
2022
Eerste 110-jarige ter wereld was Geert Adriaans Boomgaard uit Groningen

Een onderzoeksgroep heeft de Groninger later officieel erkend als de allereerste volledig aantoonbare 110-jarige in de geschiedenis. In de geschriften wordt Boomgaard als eerste genoemd op 23 september 1788. Zijn naam komt dan voor in het doopboek van de @martinikerk in Groningen. Boomgaard trouwde op 29-jarige leeftijd en na het overlijden van zijn vrouw trouwde hij op zijn 42e opnieuw.

Volgens de bronnen was Boomgaard schipper van beroep voordat hij in 1812 opgeroepen werd in het leger van Napoleon. Hij was tamboer (trommelaar) bij het 33e infanterie regiment tijdens het laatste jaar van de Franse keizer. Op latere leeftijd werd Boomgaard nog onderscheiden met de Sint-Helenamedaille. Na het militaire uitstapje ging Boomgaard weer als schipper aan de slag. Zijn laatste zeereis deed hij op de respectabele leeftijd van 65.

Het verhaal van Boomgaard nam hierna wel een droevige wending. Op zijn 76e trok hij een gasthuis in met zijn vrouw die datzelfde jaar nog overleed. In totaal kreeg Boomgaard twaalf kinderen die hij ook allemaal overleefde. Zijn oudste kind werd slechts 56. De kans is aanwezig dat hij ook de laatst overlevende veteraan uit de Napoleontische tijd was.

In 1888 werd er voor zijn 100e verjaardag een bijzondere foto gemaakt waarop Boomgaard te zien is met zijn 85-jarige zus en 81-jarige broer (📷2). Zijn hoge leeftijd zorgde geregeld voor aandacht in kranten. Uiteindelijk overleed hij op 3 februari 1899 en haalde hij zijn tweede eeuwwisseling net niet.

Bron: @groningerarchieven

No items found.