Enorme komeet van Kirch boven Alkmaar en Rotterdam

Enorme komeet van Kirch boven Alkmaar en Rotterdam

Bijna 400 jaar geleden waren kometen nog een volstrekt onbekend fenomeen. Op deze afbeeldingen uit Alkmaar en Rotterdam uit 1680-1681 is de grote komeet van Kirch

DOOR:
Axel Stam
Friday
14
April
2023
Enorme komeet van Kirch boven Alkmaar en Rotterdam

De komeet van Kirch passeerde de aarde en de zon op astronomische schaal heel dichtbij. Door de nabijheid van de zon ontwikkelde de komeet een enorme staart. Deze was zo fel dat hij ook overdag zichtbaar was. Het was een zogenaamde periodieke komeet en hij was maanden zichtbaar. De eerste keer werd hij met het blote oog gespot op 30 november 1680 en voor de laatste keer op 19 maart 1681. De bekende natuurkundige Isaac Newton gebruikte de baan van de komeet van Kirch om zijn theorieën over zwaartekracht op proef te stellen.

Er zijn in Nederland en Europa meerdere afbeeldingen van de komeet bekend. Op het eerste werk (📷1) van Lambert Doomer uit januari 1681 is de grote komeet te zien boven een veld buiten de Geesterpoort in Alkmaar. Op het tweede werk (📷2), gemaakt door schilder Lieve Verschuier, is de komeet boven Rotterdam te zien. Een groep mensen kijkt naar het westen over de steiger van de Grotemarkt. Aan de rechterkant zijn de Korenbeurs en de toren van de Laurenskerk te zien. Op de achtergrond schijnt ook het standbeeld van Erasmus te staan. Dit standbeeld staat er al sinds 1622 en is voor zover bekend het oudste bronzen standbeeld van Nederland. Op 📷3 is de komeet boven Beverwijk te zien.

📷1: @rijksmuseum
📷2: @museumrotterdam
💡: @artpophistory

No items found.