Wist je dat er Nederlandse mummies uit de 17e eeuw te vinden zijn in Friesland?

Wist je dat er Nederlandse mummies uit de 17e eeuw te vinden zijn in Friesland?

Hebben jullie ooit gehoord van de labadisten? Dit was een fascinerende geloofsgemeenschap uit de tweede helft van de 17de-eeuw.

DOOR:
Axel Stam
Monday
22
April
2024
Wist je dat er Nederlandse mummies uit de 17e eeuw te vinden zijn in Friesland?

De naam kwam bij de Franse predikant Jean de Labadie vandaan. Hij had een nogal radicale geloofsopvatting en wilde eenwording met God bereiken door orde, tucht en vroomheid. Toen hij richting Nederland kwam, radicaliseerde en vervolgens in 1669 de kerk werd uitgezet stichtte hij zijn eigen gemeenschap: de labadisten.

In 1674 stierf de Labadie en na enkele omzwervingen in Duitsland streek de gemeenschap in 1675 neer in het Friese dorp Wiuwert. Ze vestigden zich op de Walta-State, een familieslot. De groep kon zich op deze afgelegen plek van eigen onderhoud voorzien.

Verschillende bekende mensen schreven over de labadisten. De bekende filosoof John Locke bezocht ze in 1684. Ook de stichter van Pennsylvania, William Penn, bracht een bezoek. Op het hoogtepunt bestond de groep uit ongeveer 300 á 400 mensen. Hieronder waren wel enkele prominente leden als Anna Maria van Schurman (de slimste vrouw van Europa), entomologe Maria Sibylla Merian en de bekende arts Hendrik van Deventer.

Na pogingen om de gemeenschap in Suriname voort te zetten viel het in 1732 uit elkaar. Toen grafruimers in 1765 bij de kerk in Wiuwert bezig waren vonden ze een kist met een perfect bewaard en herkenbaar vrouwenlichaam. Het bleek het lichaam van Anna Maria van Schurman. In de kelder vonden ze nog 10 kisten met goed bewaarde lichamen.

Tegenwoordig liggen er nog 4 kisten met mummies in de kelder in Wiuwert. Een van deze mummies zou zomaar het lichaam van Anna Maria van Schurman kunnen zijn, maar zeker weten doen we het helaas niet. We weten ook niet van wie de overige lichamen zijn. De conditie van de mummies is over de eeuwen hard achteruit gegaan.

No items found.