Heldendaad in Noord-Brabant levert Amerikaan de Medal of Honor op

Heldendaad in Noord-Brabant levert Amerikaan de Medal of Honor op

Op 2 november 1944 proberen de geallieerden de rivier de Mark in Noord-Brabant over te steken. Deze oversteek was cruciaal in de bevrijding van Zuid-Nederland.

DOOR:
Axel Stam
Thursday
15
April
2021
Heldendaad in Noord-Brabant levert Amerikaan de Medal of Honor op

Wegens het slechte weer was luchtsteun voor de geallieerden onmogelijk. Operatie Rebound, zoals de oversteek werd genoemd, startte met een artillerie bombardement waarbij de dorpen Standdaarbuiten en Zevenbergen getroffen werden.

———

Om 21:00 kwamen Amerikaanse, Britse en Poolse troepen in actie. De hel barstte los voor de compagnie van de Amerikaanse luitenant Cecil Bolton. Hij komt vast te zitten tussen het vuur van twee Duitse machinegeweren en besluit dat stilzitten waarschijnlijk de dood zou betekenen. Hij gaat over tot de aanval. Om de exacte positie van de Duitse machinegeweren te kunnen bepalen gaat Bolton op verkenning. Hij wordt getroffen door een granaat en verliest zijn bewustzijn. Als hij weer bij is, kruipt hij terug naar de linies en gaat hij met twee vrijwilligers en een bazooka op pad. Tot zijn middel wadend in de ijskoude rivier weet Bolton het eerste machinegeweer met een handgranaat het zwijgen op te leggen. Tijdens de strijd wordt hij getroffen door een kogel.

———

Eenmaal terug besluit Luitenant Bolton met hetzelfde groepje het tweede machinegeweer uit te schakelen. Onderweg worden ze beschoten, maar ze weten deze Duitse soldaten uit de schakelen. Bolton kiest door te gaan naar een Duits 88mm kanon verderop. Deze weten ze met de bazooka onschadelijk te maken. Op de terugweg wordt Bolton wederom geraakt. Onder hevig vijandig vuur weigert hij hulp en beveelt hij de overige soldaten terug te trekken en hem achter te laten.

———

Uiteindelijk weet de luitenant in zijn eentje terug te kruipen naar zijn linie, waar hij direct het bewustzijn verliest en afgevoerd wordt. Cecil Bolton zou voor deze heroïsche actie in Noord-Brabant de Medal of Honor krijgen. Dit is de hoogste onderscheiding in het Amerikaanse leger.

No items found.