Het eerste dodelijke auto-ongeluk in Nederland

Het eerste dodelijke auto-ongeluk in Nederland

Op 24 september 1901 reden enkele militairen met twee chauffeurs door de Zuid-Limburgse heuvels bij Valkenburg.

DOOR:
Axel Stam
Wednesday
16
June
2021
Het eerste dodelijke auto-ongeluk in Nederland

Het was de Nederlandse officier Van Asbeck, samen met een Duitse, een Russische en een Franse collega. Het groepje reed over de Cauberg, zeer bekend bij de wielrenners tegenwoordig, op weg naar Valkenburg.
———
In die tijd waren er nog weinig verkeersregels en nog minder wegbewijzering. Boven op de Cauberg was enkel een bord te vinden dat fietsers vroeg om af te stappen vanwege de steile helling. Borden voor auto’s waren een zeldzaamheid en de chauffeur van de militairen besloot ook de Cauberg af te rijden. Eenmaal op de helling bleken de remmen het niet te houden. Met een knal begaven ze het. De auto raasde ongecontroleerd met een rotgang richting Valkenburg.
———
Toen de auto aan de voet van de Cauberg was probeerde de chauffeur precies door de middeleeuwse Grendelpoort te manoeuvreren. Dit mislukte omdat een achterwiel tegen de zijkant van de poort aan kwam. Een zwaar ongeluk was het gevolg. Omwonenden wisten niet wat ze zagen. Het was een enorme wolk van stof, stoom en rook en toen die was weggetrokken bleken niet alle inzittenden het overleefd te hebben.
———
Het ongeluk was kapitein Van Asbeck fataal geworden. Zodoende kreeg hij de twijfelachtige eer om het eerste dodelijke slachtoffer bij een auto-ongeluk in Nederland te worden. De Duitse militair raakte ook gewond, maar de rest kwam er zonder kleerscheuren vanaf.
———
📷1: De Grendelpoort in 1901 na het ongeluk
📷2: De Grendelpoort rond 2000

No items found.