Het geteisterde vliegveld van Bergen

Het geteisterde vliegveld van Bergen

Het vliegveld van Bergen heeft het zwaar te voortduren gehad tijdens de oorlog. Het wordt in 1940 door de Luftwaffe en in 1944 door Amerikaanse bommenwerpers in as gelegd.

DOOR:
Axel Stam
Monday
27
September
2021
Het geteisterde vliegveld van Bergen

In 1937 dreigt het gevaar van de oorlog. In Bergen bouwen de Nederlanders daarom een militair vliegveld met slechts één start- en landingsbaan, meerdere banen lukt niet vanwege de drassige grond. Dat is ook de reden dat het vliegveld alleen geschikt is voor de lichtgewicht Nederlandse vliegtuigtypen. Tot de Nederlandse mobilisatie wordt het vliegveld gebruikt voor het uitvoeren van verkennings- en onderscheppingsvluchten met jachtvliegtuigen. Er zijn op dat moment ongeveer 700 militairen werkzaam op de basis.
———
Op 10 mei 1940, de eerste dag van de Duitse invasie, wordt het vliegveld in drie aanvalsgolven volledig verwoest door Luftwaffe bommenwerpers. Van de 12 Nederlandse gevechtsvliegtuigen die op het vliegveld gestationeerd staan ontkomt er maar 1. Vier dagen later komt het vliegveld in Duitse handen, zij beginnen direct met het uitvoeren van reparaties om het zo snel mogelijk zelf in gebruik te nemen. Er komen bunkers, hangars en barakken te staan.
———
Vliegveld Bergen was een van de best gecamoufleerde vliegvelden in Nederland. Achter de als grote boerderij uitgedoste hangar 6 was zelfs een ‘schijnmolen’ gebouwd (📷4). Die moest het Hollandse tafereeltje helemaal compleet maken en de geallieerden op het verkeerde spoor zetten.
———
In de periode 1941-1944 vlogen er dag en nacht Amerikaanse en Engelse luchtvloten via de kuststrook van Bergen-Egmond richting Duitsland. Op vliegveld Bergen was het zogenaamde ‘Dunkelnachtjagdkommando’ gevestigd. Deze groep was gespecialiseerd in het onderscheppen van vliegtuigen in het donker. Vanaf het vliegveld Bergen zijn tussen 1941-1944 ongeveer 111 geallieerde vliegtuigen neergehaald. In mei 1944 waren de Amerikanen het zat en werd het vliegveld vernietigd in één aanval met 48 B-17 bommenwerpers met 110 ton aan bommen (📷5). Na deze aanval is het nooit meer in gebruik genomen.
———
📷1-2: Duitse vliegtuigen op vliegveld Bergen.
📷3: Hoog Duits overleg op het vliegveld.
Bron: Museum Het Sterkenhuis in Bergen

No items found.