Het vergeten Amerikaanse bombardement op Nijmegen

Het vergeten Amerikaanse bombardement op Nijmegen

De Duitsers bombardeerden Rotterdam, maar ook de Amerikanen bombardeerden Nederlandse steden. Nijmegen was een van de slachtoffers.

DOOR:
Axel Stam
Thursday
16
September
2021
Het vergeten Amerikaanse bombardement op Nijmegen

Het bombardement van Rotterdam in 1940 door de Duitsers is een gebeurtenis dat in ons collectief geheugen gegrift is. Bij een bombardement op Nijmegen in 1944 waren bijna net zoveel slachtoffers te betreuren. Waarom kent niet elke Nederlander deze ramp met ongeveer 800 doden? Waarschijnlijk omdat het niet de Duitsers, maar de geallieerden waren die de bommen lieten vallen. Het bleek een fatale vergissing…
———
Het was niet de enige Nederlandse stad die getroffen werd door Amerikaanse bommenwerpers op die fatale 22 februari 1944. Arnhem, Deventer en Enschede kregen ook te maken met bommen van geallieerde toestellen. De Duitsers maakten dankbaar gebruik van het bombardement op Nijmegen om propaganda te verspreiden. Hierin werd vermeld dat het in opdracht van de Nederlandse regering was gegaan.
———
Achteraf bleek het vergissingsbombardement een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De
bommen die op Nijmegen vielen waren eigenlijk bedoeld voor de Duitse stad Gotha. Door de weersomstandigheden waren veel geallieerde bommenwerpers elkaar kwijtgeraakt en werden ze boven de Noordzee al aangevallen door Duitse vliegtuigen. De radio’s werkten die dag door verschillende storingen zeer slecht. Als gevolg hiervan werden de vliegtuigen deels teruggeroepen en werd het een chaos. De piloten gingen op eigen houtje op zoek naar een ‘target of opportunity’ in Duitsland, niet wetende dat ze nog boven Nederland vlogen. Daarbij kwam dat bemanningen 25 vluchten moesten maken voor ze verlof kregen. Als ze terugkeerde met bommen telde de vlucht hiervoor niet mee. Tot overmaat van ramp was in Nijmegen het luchtalarm eerder al afgegaan en gestopt, waardoor iedereen zich net weer naar buiten begon te begeven.
———
Arthur Livinston, één van de piloten, hoorde pas 40 jaar later van de ravage die ze hadden aangericht in Nijmegen. Het verwonderde hem niks. De bemanningsleden waren verre van professioneel. Het waren burgers die na minimale training de lucht in gestuurd werden. Vroeg of laat moest het een keer mis gaan.
———
Bron: @anderetijden

No items found.