In dit stukje Vaticaan krijg je toegang met je Nederlandse paspoort

In dit stukje Vaticaan krijg je toegang met je Nederlandse paspoort

Het Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi (Heilige Veld van de Teutonen en de Vlamingen) is een begraafplaats binnen het Vaticaan ten zuiden van de Sint-Pietersbasiliek.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
20
June
2021
In dit stukje Vaticaan krijg je toegang met je Nederlandse paspoort

De begraafplaats is gebouwd op de plek waar vroeger het Circus van de Romeinse keizer Nero stond. Op de gevel staat een tableau met de vermelding ‘Karel de Grote stichtte mij’. De instelling is echter ouder, wel schijnt Karel de Grote er op bezoek geweest te zijn.
———
In de 15e eeuw werd op deze plek het Broederschap van de Moeder Gods della Pietà opgericht door iemand uit Luik. Dit Broederschap bestaat nog steeds en is enkel toegankelijk voor inwoners van het Heilig Roomse Rijk. Tegenwoordig zijn er Oostenrijkers en Duitsers lid, maar ook Nederlanders en Belgen. De leden worden nog steeds op dit kerkhof begraven. Onder de palmbomen zijn de graven van enkele Nederlanders te vinden. Zo is het de laatste rustplaats van de priester, dichter, hoogleraar en politicus Herman Schaepman (1844-1903, 📷5)
———
Mocht je het Vaticaan bezoeken dan is het als Nederlander dus mogelijk om dit stukje gesloten Vaticaan te bezoeken. De begraafplaats is vandaag de dag nog steeds alleen toegankelijk voor inwoners van landen gelegen op het grondgebied van het voormalige Heilig Roomse Rijk. Dit geldt dus ook voor Belgen en Nederlanders. Op vertoon van je Nederlandse identiteitskaart geven de twee bewakers van de Zwitserse Garde (📷1) je toegang.
———
Twee jaar geleden kwam de begraafplaats wereldwijd nog in het nieuws. In de zoektocht naar twee tieners die sinds 1983 spoorloos waren, werden twee graven geopend op het Campo Santo. Niet alleen is er niets van de tienermeisjes aangetroffen, er was ook niets terug te vinden van de twee Duitse vrouwen van adel die in de graven hadden moeten liggen.

No items found.