Is de braadpan (Dutch Oven) echt een Nederlandse uitvinding?

Is de braadpan (Dutch Oven) echt een Nederlandse uitvinding?

Tegenwoordig zijn braadpannen een trendy keukenaccessoire, maar deze 'Dutch Ovens' hebben een serieuze link met Nederland.

DOOR:
Axel Stam
Monday
15
November
2021
Is de braadpan (Dutch Oven) echt een Nederlandse uitvinding?

Vandaag de dag zie je de design braadpannen van Le Creuset of Staub overal terug (📷2-3). Bij je meest culinaire vriend thuis als trendy keukenaccessoire of op TV-zenders als @24kitchen_nl. De braadpan is tegenwoordig onmisbaar bij het maken van bijvoorbeeld stoofschotels. Het leuke aan deze pannen is, naast dat ze goed werken, dat er een Nederlands tintje aan zit. In Engeland en de Verenigde Staten staan ze namelijk bekend als Dutch Ovens. Vind deze pan zijn oorsprong echt in Nederland?
———
Voor de 18e eeuw kookte men meestal in ketels van ijzer of koper. Bij het maken van dit soort ketels werd het metaal gegoten in mallen van leem of klei. Het grote nadeel van dit productieproces was dat de potten en ketels een ruw oppervlak kregen. Dit was onhandig in het gebruik en de schoonmaak. Abraham Darby, eigenaar van een gieterij in Bristol, besloot in 1704 op zoek te gaan naar een handigere manier om deze ketels te produceren. In Nederland was al eerder een nieuwe methode uitgevonden voor het gieten van kerkklokken. Dit gebeurde namelijk met mallen die waren gemaakt van gedroogd zand. Dit zorgde wel voor een glad oppervlak.
———
De Engelsman besloot deze productiemethode mee te nemen. Hij liet apparatuur uit Nederland overkomen en begon met experimenteren. In 1708 gingen de gietijzeren kookpotten met een deksel in productie. De braadpan was hierbij geboren. Door het gebruik van de in Nederland uitgevonden productiemethode kwamen deze pannen bekend te staan als Dutch Ovens.
———
In de 19e eeuw veroverde de braadpan Amerika. De pannen werden door Nederlandse handelaren meegenomen en naast gebruikt (📷1) ook verkocht tijdens hun reis. Tot op de dag van vandaag is deze naam in Amerika blijven hangen. In Nederland staat deze pan sinds de 19e eeuw slechts bekend als braad- of sudderpan en helaas niet als ‘Nederlandse Oven’.

No items found.