James Bond is gebaseerd op de Nederlander Peter Tazelaar

James Bond is gebaseerd op de Nederlander Peter Tazelaar

Engelandvaarder Peter Tazelaar werd in een smoking op het strand van Scheveningen gezet om de Duitsers te infiltreren.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
10
October
2021
James Bond is gebaseerd op de Nederlander Peter Tazelaar

Het is misschien wel één van de bekendste filmreeksen ooit: James Bond. Een van de favoriete James Bond scènes aller tijden komt uit de film Goldfinger. De Britse spion stapt hierin het strand op, trekt zijn duikpak uit en daaronder verschijnt een smetteloze witte, droge smoking (📷4). De James Bond auteur Ian Fleming heeft deze beroemde openingsscène gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Nederlander Peter Tazelaar (📷1-3).
———
Als de oorlog uitbreekt is het voor Tazelaar meteen duidelijk: de Duitsers horen hier niet en hij wil direct iets tegen ze ondernemen. Hij weet met een Zwitsers schip mee te liften naar Engeland en komt tijdens zijn reis Erik Hazelhoff Roelfzema (Soldaat van Oranje) tegen. Samen bedenken ze een plan om contact te leggen met het verzet in Nederland. Ze mogen het voorleggen bij Koningin Wilhelmina en die stemt er mee in. Het plan heet Contact Holland.
———
Het idee is om Tazelaar onopgemerkt in Nederland af te zetten. Hij moet er voor zorgen dat twee kabinetsleden van Wilhelmina in Engeland terecht komen en hij moet voor de Engelse geheime dienst (MI6) ondergedoken personeel van de Royal Air Force terughalen. Als laatste moet Tazelaar zorgen dat er vanuit Nederland via zenders contact gelegd kan worden met Engeland.
———
De overtocht mislukt een aantal keer, maar in de nacht van 22 november 1941 lukt het. Met een motorboot en vervolgens een roeiboot wordt Peter Tazelaar op het strand van Scheveningen afgezet, recht voor het Kurhaus. Dit is het hol van de leeuw, want er is op dat moment een feest van de Duitse marine gaande. Onder een waterdicht rubberen pak draagt Tazelaar een smoking. Hazelhoff Roelfzema helpt hem op het strand uit dit pak en besprenkelt hem met cognac. Op die manier weet Peter Tazelaar zich onopvallend tussen de feestende Duitsers te mengen.

No items found.