Kamp Vught had na de oorlog nog andere functies

Kamp Vught had na de oorlog nog andere functies

In het bos vlakbij Vught in Noord-Brabant bouwde de Duitse bezetter in 1942 een concentratiekamp

DOOR:
Axel Stam
Friday
17
November
2023
Kamp Vught had na de oorlog nog andere functies

Op 13 januari 1943 kwamen de eerste mensen Kamp Vught, ook wel Konzentrationslager Herzogenbusch genoemd, binnen. Het waren Joodse gezinnen, maar ook politieke gevangenen, verzetsstrijders en talloze anderen. In totaal passeerden zo’n 31.000 mensen de poorten van het kamp in anderhalf jaar oorlog. Op 27 oktober 1944 werd het door de Duitsers volledig ontruimde kamp door de Engelsen bevrijd (📸1).

Direct na de bevrijding kregen de lege barakken een nieuwe functie. Er werden (vermeende) collaborateurs in opgesloten (📸2). Het verlaten complex was geknipt als interneringskamp en groeide uit tot één van de grotere van Nederland. Naast Nederlanders die gecollaboreerd zouden hebben werden bijvoorbeeld ook alle mensen met een Duitse nationaliteit opgesloten. Het interneringskamp Vught sloot zijn deuren op 15 januari 1949.

In 1951 kreeg het voormalige kamp weer een nieuwe functie. Een groot deel werd omgebouwd tot ‘woonoord’ Lunetten. Hier werden ongeveer 3000 Molukkers in ondergebracht (📸3). Dit waren allen Molukse militairen (+ gezinnen) die dienst hadden gedaan in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) tijdens de Indonesische dekolonisatieoorlog. Zij waren op dienstbevel van het KNIL geëvacueerd. De Nederlandse regering besloot ze ‘tijdelijk’ onder te brengen in onder andere Kamp Vught.

In 1992 werden de resterende woonbarakken van het voormalige kamp Vught, op 1 barak na, gesloopt. Op de noordoostpunt van het vroegere terrein is tegenwoordig @nmkampvught gevestigd.

De komende weken (16, 17, 18, 23, 24, 25, 30 nov + 1, 2 dec 2023) heeft @nmkampvught in samenwerking met @brabantherinnert in de avonden een indringende ruimtelijke voorstelling genaamd ‘Crossing Time’. Met video, licht en soundscapes proberen ze je mee te nemen naar de dilemma’s van 80 jaar geleden. Tickets via brabantherinnert.nl

No items found.