Louis van Iersel: Amerikaanse oorlogsheld uit Noord-Brabant

Louis van Iersel: Amerikaanse oorlogsheld uit Noord-Brabant

Bakkerszoon Louis van Iersel werd in 1893 geboren in het Brabantse Dussen. Toen op 28 juli 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak bevond Louis zich in Duitsland.

DOOR:
Axel Stam
Thursday
18
February
2021
Louis van Iersel: Amerikaanse oorlogsheld uit Noord-Brabant

Omdat hij goed Duits sprak had hij een baantje aangenomen bij het Duitse staalbedrijf Krupp. De Nederlander besloot al snel terug te gaan naar zijn vaderland. Louis zijn militaire carrière begon toen hij als matroos op een koopvaardijschip naar Amerika ging. Hij wilde maar wat graag Amerikaans staatsburgerschap verkrijgen en de makkelijkste manier was om je aan te melden bij de krijgsmacht.

————

Toen Louis met het Amerikaanse leger in Frankrijk aankwam begonnen de gevechten direct. Bij het Franse Mouzon trapte de Nederlander op een boobytrap, waardoor hij in de Maas terecht kwam. Ondanks een granaatinslag vlakbij hem kon hij naar de oever zwemmen. Hij kwam uit aan de verkeerde kant, bij de Duitse loopgraven. Louis besloot van een nood een deugd te maken en de Duitsers af te luisteren. Hij ving op dat de Duitsers een bombardement op de Amerikaanse stellingen voorbereidden.

————

Met gevaar voor eigen leven zwom hij met deze gevoelige informatie naar de Amerikaanse zijde en waarschuwde de legerleiding. Het Duitse bombardement werd een mislukking, omdat de Amerikanen al waren vertrokken door het bericht van Louis. Deze actie leverde hem de hoogste militaire onderscheiding in de Verenigde Staten op: The Medal of Honor. Hij was een van de eerste niet-Amerikanen die deze onderscheiding kreeg.

————

Louis is na de oorlog nog eenmaal in Nederland geweest om zijn geliefde op te halen. In 1919 kreeg hij een Amerikaans paspoort en hij keerde nooit meer terug. Na de aanval op Pearl Harbor in 1941 meldde Louis zich wederom aan als vrijwilliger. Hij diende bij de mariniers in ‘The Pacific’.

————

In 1987 overleed Louis op 93-jarige leeftijd in Californië. Zijn lichaam ligt begraven op de beroemde militaire begraafplaats Arlington. Met in totaal 17 onderscheidingen is hij één van de meest onderscheidde soldaten in het Amerikaanse leger ooit.

No items found.