Middeleeuwse FOMO: Dit feest mocht je niet missen

Middeleeuwse FOMO: Dit feest mocht je niet missen

In 1453 viel Constantinopel, huidig Istanbul, in handen van de Turken. De Bourgondische hertog Filips de Goede wilde daarom op kruistocht.

DOOR:
Axel Stam
Saturday
26
June
2021
Middeleeuwse FOMO: Dit feest mocht je niet missen

Filips de Goede was onder andere hertog van Brabant en Limburg en graaf van Holland en Zeeland. Filips besloot in 1454 een gigantisch feest te organiseren om zieltjes te winnen voor deze kruistocht. Het feest duurde meerdere weken en vond plaats in Rijsel (Lille). Het afsluitende banket was zo extravagant dat het bekend kwam te staan als het beste feest dat ooit was gegeven: Het Banket van de Fazant.
———
Het paleis in Rijsel hing vol met wandtapijten en decorstukken. Het bestek was gemaakt van zilver met edelstenen. Het was tevens een ‘gadget’ tentoonstelling waarin het eten via allerlei draaiende en rollende mechanismes werd aangevoerd. Er was een mechanisch standbeeld van een vrouw waaruit de borsten wijn kwam. Ook was er een beeld van een jongeman die rozenwater plaste. Het 28-koppige orkest speelde vanuit een enorm gebakken deegpastei en 4 zangers zongen vanuit een nagemaakte kerktoren. Ook was er een leeuw aanwezig en werd er tijdens het banket een olifant binnengebracht.
———
Alle genodigden zaten aan tafels en de lagere adel zat op tribunes aan de randen van de zaal. Aan het einde kwam er ‘plotseling’ een heraut binnen met een fazant die wat gouden kettingen droeg. Hij smeekte Filips op kruistocht te gaan. De hertog had nu alle aandacht en legde een eed af. De genodigden wilden elkaar voor al dat publiek overtreffen en zworen vervolgens de meest bizarre dingen:
- ‘’Zolang ik geen Saraceen aan mijn degen heb geregen zal ik op zaterdag niet in bed slapen’’
- ‘’Elke avond zal ik een deel van mijn wapenuitrusting aantrekken voor ik naar bed ga’’
- ‘’Tot we Constantinopel in handen hebben zal ik mijn rechter oog niet meer gebruiken’’
———
Saillant detail: Filips voerde kruistocht-belasting in, maar is nooit meer op kruistocht gegaan🤣

No items found.