Nederlands VOC-schip in Deshima door de ogen van de Japanners

Nederlands VOC-schip in Deshima door de ogen van de Japanners

Vanaf 1630 tot ver in de negentiende eeuw isoleerde Japan zich volledig van de buitenwereld. Er werden geen buitenstaanders toegelaten binnen de landsgrenzen.

DOOR:
Axel Stam
Saturday
24
December
2022
Nederlands VOC-schip in Deshima door de ogen van de Japanners

Vanaf 1641 waren handelende Nederlanders de enige uitzondering. Als ze zich wilden vestigen moest dit wel volgens strenge Japanse eisen. De Nederlanders mochten enkel op Deshima wonen. Deshima was een kunstmatig eiland in de haven van Nagasaki.

Enkele malen in het jaar kwam er een Hollands schip naar Deshima om handelswaar te brengen en mee te nemen. Het moet een enorme bezienswaardigheid zijn geweest voor de geïsoleerde Japanners. Op de afbeelding is het schip de ‘Schellak’ te zien. Dit schip kwam tweemaal naar Nagasaki, in 1741 en 1744. De letters die boven het schip te vinden zijn vertellen een heel interessant verhaal. In het Japans wordt er een omschrijving gegeven over waar Nederland is, hoe het klimaat en de taal in elkaar zit, hoe mensen zich kleden, wat ze eten en hoe hun schepen werken en gebouwd worden.

Dit zijn enkele citaten uit de Japanse tekst op de afbeelding (de tekst boven de afbeelding loopt eigenlijk nog veel verder door naar boven):

- ‘Nederland ligt in Europa in het Noordwesten van de wereld. Het heeft zeven provincies en zeventien heren die het besturen. Holland ligt tussen 50 en 53 graden vanaf de Noordpool en is een erg koud land. De bewoners hebben vijf kenmerken: ze hebben hoge neuzen, blauwe ogen, rode haren, een witte huid en lange lichamen.’

- ‘Het land ligt ver weg van Japan, volgens onze schatting 13.000 ri (51.000km). Tegenwoordig komen de Hollanders die naar Japan komen allen van Java en niemand uit Holland. Java is veroverd door de Hollanders en hun belangrijkste kasteel staat in Batavia, wat overeenkomt met de nederzetting van de roodharigen in Deshima in Japan.’

Bron: @mefferdtdejonge

No items found.